Кои са добрите и кои лошите шампоани

шампоани

Защо шампоанът е най-доброто средство за измиване на косата?


Хигиената е изключително важна част от съвременния живот, поради което продуктите за почистване на различни части от тялото заемат огромен дял от козметиката, предлагана на пазара. Тъй като косата е един много капризен и труден за поддържане орган, нейното измиване представлява съществен момент от грижата за нейното здраве и красота.

Шампоаните за измиване на косата съществуват сравнително от скоро. Нашите баби не са разполагали с този универсален и уникален продукт за почистване на скалпа и косата, поради което се е налагало да използват домашни средства, като обикновен сапун, хума и др. Съвременните шампоани имат едно изключително предимство – те улесняват почистването на косата, имат приятна текстура и аромат и могат да направят чудеса за всеки тип коса, стига да са подбрани правилно.

Кои са добрите и кои лошите шампоани?


За да можем да разграничим добрите от лошите видове шампоани, на първо място трябва да поясним каква е тяхната основна съставка, а това са предимно различни по вид и състав измивни компоненти. Именно измивните съставки и тяхната концентрация правят един шампоан добър или лош, защото те могат да бъдат както прекалено агресивни към кожата и косъма, така и недостатъчно ефективни в почистването на косата. Добрият шампоан е този, който притежава перфектния баланс в това отношение.

Добрите шампоани не просто почистват косата и кожата, премахвайки различните замърсявания, отделения от мастните жлези в кожата себум и стилизиращите продукти, които използваме при оформяне на прическата. Добрият шампоан трябва да бъде нежен, но категоричен. Той трябва да оставя косата идеално чиста и свежа, но в същото време подхранена, лъскава и лесна за поддържане.

Лошият шампоан, от друга страна може да причини много неприятности на косата и дори да предизвика състояния, които да не могат да бъдат излекувани с години. Много от продуктите, които ще срещнете в магазините за козметика могат да доведат до появата на пърхот, да изсушат и увредят сериозно косата и дори да предизвикат изгаряне на скалпа и частично оплешивяване. Изборът на добър шампоан е трудна задача, но усилията със сигурност си заслужават.

Как да изберем подходящия за нашата коса шампоан?


На първо място не щадете средства. Шампоанът, като цяло не е скъп продукт и в зависимост от това, колко често миете косата си може да се използва в продължение на месеци. Няколко допълнителни лева няма да се отразят на бюджета ви, но със сигурност ще се отразят на състоянието на вашата коса. Избирайте престижни и доказани марки, тъй като те залагат на научните изследвания при създаването на своите продукти, а здравето на косата задължително изисква научен подход.

След като подберете внимателно марката е време да започнете да избирате самия продукт. Въпреки че всеки шампоан има конкретно предназначение, например за мазна/суха коса, против пърхот/косопад и т.н., това не означава, че той е универсално средство и действа еднакво при всички. Добре е да се запознаете с неговото съдържание и да заложите на основните му съставки, които могат да бъдат билкови екстракти, етерични масла, дървесни извлеци и др.

шампоан за коса
Правилният избор на шампоан ще ви принуди да потърсите информация за видовете растения и техните свойства. Например, някои растения, като коприва, бреза или чаено дърво са отлично средство за редуциране отделянето на себум, което ще подобри състоянието на мазната коса, а други, като лайка, мента, пачули ще успокоят възпаления скалп и ще направят косата по-лъскава, хидратирана и копринено мека.

Особено важно е също как ще използвате самия шампоан. Дори перфектният продукт може да влоши състоянието на косата ако се използва неправилно, затова бъдете много прецизни и нежни, когато миете косата си. Не ползвайте голямо количество шампоан – няколко капки, разтворени с вода са напълно достатъчни да образуват обилна пяна и да почистят добре кожата и косата. Не използвайте сила. Втривайте с леки масажни движения и винаги изплаквайте обилно, по възможност с мека и не хлорирана вода.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар