Как самозалепващото фолио постепенно измести много традиционни материали?

самозалепващо фолио

Търсите ли начин да актуализирате интериора в дома си, да освежите детската или да вдъхнете нов живот на старите мебели, без да започвате сложни ремонти и да харчите много пари? Най-разумното и логично решение са самозалепващите фолиа. Те са универсален материал, с който можете да промените визията на почти всяка повърхност. Именно за тях ще ви разкажем в следващия материал.

Видове фолиа и техните характеристики

Декоративното фолио се предлага в множество варианти, всеки от които има специфично приложение в домашния интериор. Има фолиа за стени, за мебели и за прозорци, както и винилови самозалепващи покрития за кухненски гръб и баня. Различните видове продукти се различават като структура по някои показатели, но притежават и доста сходни характеристики.

Стандартното самозалепващо се фолио се състои от три слоя:

  • Горен слой с декоративен принт;
  • Самозалепваща се основа;
  • Подложка – защитна хартия.

Най-горният слой обикновено е направен от поливинилхлорид. Това е доста издръжлив материал, който е устойчив на влага и механични повреди. Не абсорбира миризми и издържа добре на високи температури. Според структурата им, фолиата могат да бъдат еднослойни и двуслойни.

Първият вид се състои от многокомпонентна смес от полимери, пластификатори, пигменти и стабилизатори. Всички компоненти се смесват в хомогенна маса, след което се произвежда класическото самозалепващо фолио под високо налягане. В двуслойния филм към PVC покритието се добавя плат или хартиена основа.

Двуслойните покрития са по-пластични и в резултат на това по-удобни за полагане, но техническите им характеристики на якост и твърдост са по-ниски от тези на еднослойното фолио. Самозалепващите фолиа се произвеждат в голямо разнообразие от нюанси и текстури. Предлагат се матови и гланцови варианти, с имитация на различни видове дърво и естествен камък, холографски, огледални и прозрачни, еднотонни и шарени, гладки и текстурирани.

Приложение в жилищния интериор

Фолиото със самозалепваща основа намира широко приложение в интериора на жилища и търговски помещения. Поради голямото търсене, то се предлага почти навсякъде във физическия и виртуалния свят. Чудесно място за покупка на различни видове самозалепващи фолиа и декоративни покрития е онлайн магазин Декорат, където ще ви предложат качествен продукт на изгодна цена.

Декоративният потенциал на фолиата е практически неограничен. С тях можете да бързо и на ниска цена да освежите баналния интериор, да актуализирате визията на стари мебели и да промените цвета им, да направите витражи и да добавите ярки акценти. Фолиото може да се използва върху почти всички видове повърхности, с изключение на бетон и латекс, както и в различни видове помещения, включително такива с висока влажност.

Съществуват специални видове фолиа за стени и тавани, които са чудесна алтернатива на класическия тапет. Те са по-добра опция по няколко причини: лепят се много по-лесно, имат по-висока устойчивост на избеляване и механични въздействия, могат да се почистват с вода и препарат. Най-важното е, че са супер достъпни и могат да се залепят дори от хора без никакви умения и опит.

С помощта на подходящото фолио и неговата естетична концепция, можете да зонирате големи помещения и да добавите акценти в конкретни участъци. PVC филмът е чудесно решение за обновяване и защита на кухненския гръб и работния плот. Със специалните покрития за стъкло можете да създадете чудесен витраж върху обикновен прозорец, като същевременно си осигурите дискретност и невероятен уют.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар