Как да перем правилно спалното бельо?

Както всички неща в нашето ежедневие, и спалното бельо се нуждае от правилни грижи, за да ни радва с приятното си докосване, живи цветове и съхранена плътност. Спалните постелки не са твърде скъпи, но не са и прекалено евтини, за да се отнасяме небрежно към тях. Изпирането е факторът, който може да съкрати драстично живота на един качествен комплект чаршафи, затова именно на него ще обърнем специално внимание.

Колко често трябва да се пере спалното бельо?

Тук е трудно да се следват писани правила, тъй като всеки има собствени критерии за хигиена, а също така, някои чаршафи се замърсяват по-бързо от други. Хората, които се потят обилно през нощта, както и малките деца, изискват по-честа смяна на бельото. Подхождайки рационално, трябва да кажем, че ежеседмичното пране е най-сигурният начин покритията да се поддържат свежи и естетични.

За да не изтънее плата много бързо, препоръчваме да използвате програма за деликатно пране, дори ако чаршафите ви са от най-обикновена памучна материя. Прахът трябва да е съобразен с особеностите на тъканта, включително цветовете. Праховете за бяло пране съдържат избелващи агенти, които повреждат структурата на нишките и платът може да се прокъса на някои места.

Добре е спалното бельо да се изпере веднага след като се свали от леглото. Дългият престой на чаршафите в коша за пране води до абсорбиране на неприятни миризми, които са доста упорити. Също така изпирането става по-трудно и ще изисква по-агресивна програма, което не е желаната опция.

Правила за пране: подготовка и избор на програма

Подготовката е ключът към успешното изпълнение на всяка операция. Ако не искате да съсипете луксозен спален комплект, закупен от реномиран магазин като Pilo.bg, перете изделията съобразно указанията, посочени на етикета. Сортирайте прането – памучните и синтетични материи не бива да се перат заедно. Полиестерът по начало се пере на по-ниски градуси.

Препоръчваме да използвате прах за цветно пране, дори за светлите чаршафи. В него няма белина и други агресивни компоненти, които ще направят плата груб и ще причинят избеляване на щампите. За луксозното спално бельо е желателно да използвате деликатен цикъл на пране и щадяща центрофуга. Това също така ще ви спести гладенето.

Не претоварвайте барабана на пералната машина, защото по този начин ще затрудните правилното изплакване. Желателно е товарът да не надвишава 2/3 от допустимия обем. Ако трябва, пуснете две перални на икономичен режим (кратка програма), вместо да натъпкате в пералнята количество, което няма да може да се изпере добре. Важно е да използвате правилната доза перилен препарат. Излишните химикали могат да повредят тъканта.

Правила за сушене

Има значение как се сушат спалните покривки – машинно или с простиране. При машинно сушене на спално бельо винаги се прилага деликатно сушене, включително за тъкани от лен и памук. По-добрият вариант е чаршафите да се сушат в светли и топли помещения или на открито.

Имайте предвид обаче, че силното слънце е враг на ярките цветове. Ако сушите на слънце, нека лицевата страна на платовете не бъде директно огрявана от слънцето. Изпъвайте добре плата, като се стараете да няма прегънати и усукани участъци. Ако планирате да изгладите завивките, свалете ги от простора, докато са все още леко влажни. Това ще улесни изглаждането на гънките.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар