Еднодневни контактни лещи – особености, плюсове, противопоказания

Все повече хора предпочитат да използват еднодневни контактни лещи като средство за коригиране на зрението. Ако тепърва се насочвате към контактната корекция, то може би ще ви бъде от полза да се запознаете с характеристиките на лещите за еднократна употреба. В следващите редове ще разгледаме какво представляват те, кои са техните предимства и кога носенето им е протипоказано?

Какво представляват лещите за еднократна употреба?

Еднодневните контактни лещи могат да се разделят на две групи – оптични и козметични. Характерно за тях е, че са предназначени за еднократно носене - след употреба се изхвърлят. Днес, когато хигиената е основен фактор при използването на медицински и козметични продукти, еднодневните лещи се смятат не само за най-хигиенични и практични, но и за най-безопасни.

В сравнение със седмичните и месечните модели, еднодневните не изискват никаква поддръжка. В сучай че бъдат повредени или изгубени, те бързо се заменят с чисто нов продукт. Лещите за еднократна употреба се изработват от специални полимери с хидрогелна структура. Те имат висока кислородопропускливост, както и висока степен на влажност. Тези фактори гарантират максимален комфорт за очите.

Предимства на еднодневната контактна леща

Около една трета от хората, които използват меки контактни лещи (МКЛ), предпочитат еднодневните модели. Този избор се дължи на редица обективни причини, сред които можем да посочим:

  • Комфорт. Честата смяна на лещите предотвратява образуването на дълбоки отлагания, които влияят върху комфорта при носене и качеството на зрението;
  • Хигиена. Експлоатационният живот на на еднодневните модели е само 6-14 часа. През това време бактериалната среда, която може да причини сериозно увреждане на очите, просто няма време да се образува. Рискът от депозити в резултат на нарушаване на правилата за почистване и съхранение е напълно изключен;
  • Лесна поддръжка. Потребителят не трябва да избира почистващ разтвор и да отделя време за ежедневни грижи за лещите.

Достъпната цена на опаковки от множество бройки е допълнителен плюс, който хората оценяват. Благодарение на електронни магазини като Lensin, еднодневни лещи могат да се закупят бързо и лесно онлайн. Този магазин предлага безплатна доставка при поръчки над 30 лв, което е допълнителен стимул да се поръча по-голяма разфасовка.

В кои случаи трябва да се отдаде предпочитание на еднодневните МКЛ?

Изборът в полза на еднодневните модели може да бъде продиктуван от практичността и естетическия ефект на този вид продукти. Еднократните контактни лещи са оптимално решение за спортисти и бизнесмени, активни хора, които нямат възможност да осигурят пълноценна грижа на продукта. За динамичните хора максималната физиологичност на лещите за 1 ден е на първо място: те трябва да бъдат невидими за околните и да осигуряват 100% корекция на зрението, без да ограничават свободата на движенията.

Комбинацията от различни видове лещи или лещи и очила не води до никакви негативни последици за очите, така че еднодневните МКЛ могат да заменят очилата или многодневните лещи за определен период при определени условия. Този тип корективни средства са подходящи за деца, за хора с повишена чувствителност на очите и за пациенти с високо съдържание на протеини в слъзната течност, с цел предотвратяване на бързото образуване на отлагания.

В кои случаи употребата е противопоказана?

Имайте предвид, че контактните лещи са медицински продукт, който при противопоказания или неправилен избор може да навреди на очите. Ако вече носите МКЛ, то по време на заболяване, например остри респираторни вирусни инфекции, обостряне на синдрома на сухото око, конюнктивит, е забранено да използвате контактна оптика, тъй като рискът от инфекциозно възпаление на роговицата се увеличава.

При птоза на клепачите, блефарит, кератит, страбизъм, хронична сухота в очите, катаракта и глаукома, които обикновено са противопоказание за носене на КЛ, лекарят може да разреши използването на еднодневни лещи, за да подобри качеството на живот на пациента.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар