Хранителни добавки – ръководство за родители

Какво трябва да знаете, когато детето ви иска да приема добавки

Скъпи родители, спорта, включително вдигането на тежести, е изключително здравословен навик, който освен физическо развитие, изгражда и характера. Разбира се, всичко е добре, когато завършва добре. Спортът създава сериозен физиологичен стрес върху тялото и тренировката сама по себе си, не е достатъчна.

Тялото се нуждае от правилно хранене и почивка. Само и единствено, когато и трите фактора, споменати до момента са на лице, могат да се видят ползите от него, като изграждане на мускулна маса, повишена енергия и тонус и повишаване на работоспособността. Значението на правилното хранене е особено важно за тийнейджърите, които са във фаза, в която телата им се развиват с изключителни темпове, дори без тренировки.

Така че, родители, отговорността по осигуряването на нужните хранителни вещества за вашите деца пада изцяло върху вас, като ако вашето дете се занимава със някакъв вид спорт, осигуряването на приема на качествен протеин , като част от хранителния му режим е задължително.

Въпросът е, какво представлява добрият хранителен режим и как той трябва да изглежда, за да бъде от полза на подрастващия организъм.

Легални ли са добавките?

Нека в началото изясним една заблуда, която се налага от доста време – забранените субстанции, наркотичните вещества и лекарствата (стероиди, кортикостероиди, растежен хормон, тироидни хормони и др) и хранителните добавки са две абсолютно различни категории, и нямат нищо общо помежду си.

Основният източник на тази заблуда е думата „анаболен“.Най-просто това значи:процес при който храната приета от външната среда се използва от тялото за изграждане на тъкани/клетки.

Ако погледнем „Анаболен Стероид“ ,това което прави тези продукти забранени е думата „стероид“ ,а не прилагателното „анаболен“. Ако се каже за даден продукт, че той е анаболен и има анаболен ефект, се има предвид ,че този продукт има положителен ефект при клетъчния синтез в организма и това по никакъв начин не го прави вреден за организма, а точно обратното.

Имайки това предвид, предлаганите хранителни добавки онлайн в реномираните магазини попадат в категорията „Легални за разпространение и употреба продукти” и са напълно безопасни.

По какво се различават хранителните добавки от традиционната храна?

Имайки предвид няколко аспекта, може да се каже, че хранителните добавки са много сходни с традиционната храна, но все пак се различават от нея като най-често разликите са в полза на хранителните добавки.

Без да искаме да провокирам параноя у вас, но е факт, че предлаганите от хранително-вкусовата индустрия продукти са далеч от 100% здравословни и безопасни. За пример бихме дали силно преработените храни,брашното (белия хляб) и захарта, които са напълно нездравословни храни.

За съжаление, в днешно време храни ,които идват директно от природата в много случаи не съдържат хранителните вещества, които по принцип би трябвало да съдържат. Дори месото е проблемно. Животните са тъпкани с антибиотици и хормони,  с храна, която не е присъща за тях. Наблягаме на този проблем, за да можете вие, нашите читатели, да помислите за всички тези проблеми, с които се сблъскваме ежедневно без дори да им обръщаме, кой знае какво внимание.

От друга страна, хранителните добавки, в много случаи са считани за „неестествени“ и „нездравословни“. Истината е, че хранителните добавки в никакъв случай не са по-вредни от традиционната храна, дори напротив. Запитайте се, дали вашите деца приемат газирани напитки, зърнени закуски, хляб, захарни изделия и др. Ако отговорът е да, то те по никакъв начин не биха могли да си набавят нужните хранителни вещества за правилното им развитие.

Хранителните добавки, от големите и доказани производители, в никакъв случай не са несъвместими с традиционното хранене като освен това гарантират всичките хранителни вещества, нужни за правилното и пълноценно развитие на организма.

Категории хранителни добавки

Като разгледаме различните категории хранителни добавки, вие ще можете да разберете възможностите и ефекта от тях. Начина на групиране, който ще използваме е един от многото ,по които могат да бъдат групирани хранителните добавки.

1.Хранителни добавки, които са като традиционната храна – това са добавки, чието съдържание е максимално близко с това на храната (налични са основните макронутриенти: протеин, мазнини, въглехидрати, както и основните микронутриенти:витамини и минерали).

2.Хранителни добавки, които освен присъщите за традиционната храна вещества, съдържат активни съставки във високи концентрации, които не се срещат или се срещат в много малки количества в традиционната храна.

3.Хранителни добавки, които не съдържат нито един от основните макронутриенти (протеин, въглехидрати, мазнини), но съдържат една или повече активни съставки във високи концентрации, които не са налични или са налични в много малки количества в традиционната храна.

Категория 1

Хранителните добавки принадлежащи към тази категория съдържат или всичките, или поне един от основните макронутриенти. Най-типичните хранителни добавки от тази категория са „Гейнърите“. В състава им са включени въглехидрати, обикновено (60-93%) и по-малки количества протеин, обикновено (5-40%).

Други хранителни Добавки, попадащи в тази категория са „Протеиновите пудри“, които са с високо съдържание на протеин, обикновено (60-98%) и минимално количество въглехидрати. Мазнините обикновено не са включени директно в тези продукти, но в някой по-специфични формули, могат да се срещнат добавени полезни мазнини.

Типичното хранене обикновено съдържа максимум 60% въглехидрати и минимум 20% протеин. Най-добрият гейнър, трябва да съдържа сходно количество въглехидрати и протеин. Друг вариант е комбинирането на два продукта, високовъглехидратен гейнър с високопроцентна протеинова пудра.

Продуктите попадащи в тази категория, не притежават „магически“ ефект. На практика те са заместители на традиционната храна като все пак се различават от нея поради следните си качества: на първо място, те са изключително лесни и бързи за приготвяне, лесни за транспортиране, не е нужно да се затоплят, могат да се консумират навсякъде и са изключително лесни за храносмилане.

Освен това, качеството на нутриентите в тях, в повечето случаи е пъти по-високо от това на същите в традиционната храна.Това е вярно особено за Протеиновите пудри.

Като обобщение може да се каже, че продуктите в тази категория, съдържат най-основните нутриенти, намиращи се в традиционната храна, но с много по-високо качество, по-лесни са за приготвяне и по-лесни за консумация.

Категория 2

Основната композиция на продуктите от тази категория е сходна с тези от първата, но тук са включени допълнителни съставки, като креатин, BCAA (верижно разклонени аминокиселини), глутамин и други аминокиселини, мастни киселини, ензими и др. Тези хранителни добавки, освен осигурявайки организма с основните хранителни вещества, помагат и за подобряване на физическата работоспособност и капацитет.

Категория 3

Хранителните добавки в третата категория не съдържат макронутриенти и обикновено калорийното им съдържание е 0 или близко до 0. Основните им съставки се срещат в изключително ниски концентрации или се намират под доста по-трудно усвояема форма в традиционната храна.

За разлика от продуктите в първата категория, тези хранителни добавки обикновено трябва да се приемат за определен период от време, последван от период в който приема на добавката се прекратява. Типичен пример за такава хранителна добавка е креатинът. Креатинът се среща в месото, но за доставяне на оптимални количества, които да дадат осезаем ефект, трябва да се изяждат по няколко килограма месо дневно.

На какво хранителните добавки не могат да служат като заместител ?

Хранителните Добавки са наречени „добавки“, защото те служат като добавка към ежедневното и здравословно хранене и не могат да бъдат негов заместител напълно. Не сме по-умни от природата, затова дори най-добрите хранителни добавки, не могат да предоставят това, което един добре селектиран хранителен режим може. Все още има компоненти в храната, които не са изолирани от учените и техния ефект или ефекти не е изяснен.

Плодовете, зеленчуците, качествените източници на въглехидрати и разбира се животинския протеин трябва да бъдат част от хранителния режим на всеки.

Финансово сравнение

Много хора смятат, че хранителните добавки са по-скъпи от традиционната храна.Този мит, може лесно да бъде разбит, ако се направи ясна качествена и количествена съпоставка между двете. Обяд в стол, представляващ голяма филия бял хляб, заедно с порция картофи и малка порция „преработено месо“ излиза доста евтино, но съдържанието и качеството на нутриентите в това хранене е минимално и това хранене не е здравословно изобщо.

Ако искаме да направим сравнение между висококачествените хранителни добавки и традиционната храна, трябва да използваме за пример качествените хранителни продукти. Изходът от сравнението в повечето случай би показал, че разумната употреба на хранителни добавки, в никакъв случай не ги прави по-скъпи от качествената храна, като едновременно с това те са много по-лесни за приготвяне и консумация.

Безопасност

Повечето хранителни добавки съдържат съставки, които са доказано ефективни и безвредни. Трябва да се знае, че нуждите на един спортуващ са по-високи от тези на неактивен човек. Нуждите от протеин се увеличават: минималния прием за спортуващ трябва да бъде около 2 грама протеин на кг телесно тегло, от храна и хранителни добавки. Това количество не е нездравословно (ако човек няма вече изявен здравен проблем, особено бъбречен).

Разумен е приемът на мултивитаминна формула, която ще гарантира приема на всички необходими микронутриенти (витамини и минерали) в нужните количества, като отново нуждите на спортуващия са по-високи от тези на неактивния човек.

Относно подрастващите и креатина, има научна позиция по въпроса, която твърди следното:

Ако нужните предпазни мерки и контрол са осигурени, суплементирането на млади атлети с креатин е приемливо и може да служи, като алтернатива на потенциално опасните анаболни стероиди.

Нещото, което не препоръчваме на тийнейджърите, е употребата на продукти, които съдържат стимуланти, както и на такива, които оптимизират хормоналния баланс. Макар и абсолютно безвредни и изцяло натурални формули, тези продукти не са нужни на младия организъм, чието хормонално производство е в своя пик.

Опасностите на „Сивия Пазар“

Този наръчник няма да бъде завършен и напълно честен, ако не се отбележи факта, че както много други и тази индустрия си има „сив пазар“ и е възможно да се срещнат продукти ,съдържащи забранени субстанции, хормони и др. Наличието на този пазар и неговите продукти за съжаление създава едно цялостно негативно мнение към хранителните добавки, въпреки, че истинските хранителни добавки нямат нищо общо със забранените субстанции.

Приканваме всички наши читатели да закупуват хранителни добавки само и единствено от доказани производители, вносители и дистрибутори.

Децата и младите спортисти могат спокойно да използват хранителни добавки, единственото, което трябва да направят е да изберат внимателно правилната марка, правилния продукт и не на последно място правилното място от където да закупят хранителните добавки.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар