Каква е идеалната мощност за домашната соларна система?

Фотоволтаичните системи са много интересни и все по-популярни съоръжения. За много хора те си остават абстрактно понятие, затова в следващите редове ще опитаме да обясним какво представлява една стандартна соларна система за дома? От какви компоненти е изградена и при каква мощност може да се използва?

От какви елементи се състоят PV системите?

Системите, генериращи електрическа енергия от слънцето, са многокомпонентни инсталации, като в състава им влизат както задължителни, така и незадължителни компоненти. Какво ще съдържа системата на един частен дом зависи от множество фактори – от изложението на имота до броя и типа на консуматорите.

Фирмите, специализирани в изграждане на такива системи като компанията Afore България, могат най-точно да определят конфигурацията и капацитета на вашата домашна соларна инсталация. Като цяло, стандартната слънчева електроцентрала за частна къща се състои от следните (задължителни и незадължителни) компоненти:

  • Соларни панели – без тях системата въобще не може да съществува. Именно тези специфични устройства преобразуват слънчевата светлина в постоянен електрически ток;
  • Инвертор – това е DC към AC преобразувател. Променливият електрически ток може свободно да се използва за захранване на електрическите уреди в дома;
  • Контролер. Това устройство може да се нарече сърцето на системата. То контролира взаимодействието между съставните ѝ части. Контролерът стабилизира напрежението, необходимо за проследяване работата на отделните компоненти;
  • Акумулаторни батерии. Въпреки че не са задължителни, те са силно препоръчителни. Батериите ви позволяват да съхранявате електрически заряд и да го използвате, когато няма слънце, например през нощта.

Трябва да отбележим, че от типа и капацитета на различните елементи зависи колко ефективна ще бъде инсталацията и по-какъв начин ще може да се използва. Всяко от изброените устройства съществува в различни варианти като принцип на работа и коефициент на полезно действие. Дори най-простият компонент на соларната система – PV панелите - се среща в два варианта – моно и поликристал.

Каква моментна пикова мощност трябва да покрива системата?

Преди да се пристъпи към проектирането на слънчева електроцентрала, е необходимо да се отговори на два важни въпроса: Каква моментна пикова мощност и средна дневна мощност трябва да покрива системата? Мощността на пиковото натоварване се изчислява на база общата мощност на всички устройства, които могат да бъдат свързани едновременно към мрежата.

При проектирането на соларни системи е изключително важно да се определи капацитетът на бъдещата инсталация. Условно целият капацитет на тези системи може да бъде разделен на използван и генериран ток. Използваемата мощност - това е сумата от всички натоварвания, които се възлагат на станцията директно или чрез преобразувателя. Генерираната мощност е общата мощност, генерирана от соларните панели.

Използваната мощност е ограничена от мощността на инвертора. Например, ако номиналната мощност на инвертора е 3 kW, това означава, че в момента сте ограничени в свързването на общ товар от 3 kW. Ако този параметър бъде превишен, ще възникне грешка.

На практика инверторът е в състояние да „усвоява“ дори големи мощности за известно време. Това се регулира от пиковата мощност на преобразувателя. Генерираната мощност зависи от броя и мощността на слънчевите панели. Колкото по-голяма е повърхността на панела, толкова по-висока е генерираната мощност на слънчевата електроцентрала.

Специалистите препоръчват инсталирането на PV модули с капацитет най-малко 1 kW за частна къща. В заключение ще обобщим, че изборът на мощност на слънчева електроцентрала е ограничен от мощността на инвертора и площта на ​​слънчевите панели.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар