Кои са отличителните характеристики и предимствата на газовите уреди за готвене?

газов уред за готвене
Днес болшинството европейски домакинства използват газов уред за готвене. Причината не е само в газификацията на дори съвсем малките населени места, но и в множеството преимущества на газовата технология пред електрическите котлони и фурни. В следващите редове ще се опитаме да посочим най-важните предимства на готвенето на газ и да ви информираме относно специфичните особености на газовия котлон. 

Отличителни черти и предимства

За повечето хора не е тайна, че газовият котлон превъзхожда електрическия по множество показатели. У нас все още да битува страх от синьото гориво, който при използване на качествени, регламентирани уреди е напълно неоснователен. Първият отличителен белег и най-голям плюс на газта е скоростта на готвене. Газовата печка се справя в пъти по-бързо от електрическата.

Друг съществен фактор е възможността моментално да се премине към термична обработка на храната. Докато на електрическите котлони им отнема известно време, за да загреят напълно, то директният пламък на газовите позволява веднага да започнем да пържим, задушаваме и варим. Бързината на изстиване на котлона след изключване е резултат от същото предимство.

Съвременните газови уреди се различават драстично от своите предшественици, особено по отношение на технически характеристики и иновативен дизайн. Веднага можем да посочим пиезо запалването и многобройните вградени защити. Дори ключът за подаване на газта е проектиран така, че да не може да се активира неволно.

В допълнение, асортиментът от уреди на газ е толкова голям, а наборът от функции - така разнообразен, че познаването на основните разработки ще ви бъде полезно в много отношения и освен това ще опрости вашата задача при избора. Въз основа на това, в този преглед ще се съсредоточим върху функциите и елементите на газовите печки.

Котлони

Котлонът е най-важният и най-често използван елемент на газовата печка, като той може да съществува и самостоятелно в по-компактен и лесно преносим вариант. Тук основната роля играят дюзите, т.е. устройства, които подават газово-въздушна смес към повърхността на горелката.

Дюзите са класифицирани спрямо диаметъра на отвора. Колкото по-ниско е налягането на газа, толкова по-голям е диаметърът на дюзите. Съвременните газови печки са оборудвани с набор от дюзи с различен диаметър, подлежащи на ремонт и замяна. В случай, че печката е в гаранция, ще бъде по-ефективно това да се направи в сервизен център. Специалистите не само ще подменят дюзите, но и ще регулират образуването на газово-въздушната смес и ще зададат минималния пламък.

Системата за автоматично запалване също претърпя съществени трансформации. Преди беше нужно ключът да се завърти с лек натиск навътре и едновременно да се натисне копчето на пиезо запалването. По-новите модели изобщо не изискват този бутон, системата автоматично дава искра на дюзата, когато завъртите ключа.

Почти всички трагични инциденти, свързани с работата на газовите уреди, се случват поради изтичане на газ. За да се предотвратят подобни случаи, производителите окомплектоват своите продукти със система за контрол на газа. Тази функция може автоматично да изключи подаването на газ, ако пламъкът по някакъв начин е угасен. Това е възможно благодарение на сензора, който е инсталиран в системата, тоест, ако пламъкът е угасен, той се охлажда и затваря предпазния клапан.

Ако планирате да преминете към готвене на този вид природно гориво, добро място за покупка на домашни и професионални газови котлони е онлайн магазин Онтайм. Там ще откриете качествени разработки на много изгодна цена.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар