Въведение в света на десертното вино



„Харесвам всякакъв вид вино, стига да е сухо” – днес почти всеки използва тази фраза. Тенденцията да се консумират предимно сухи вина се е разраснала в последните десет години. Днес наблюдаваме такова яростно противопоставяне на сладките сортове, че едни от най-добрите, сложни и отлежали вина са напълно непознати на повечето потребители.

Болшинството експерти обаче, както и ние, смятаме, че десертното вино не трябва да се обрича на забвение, а да се използва за повишаване на удоволствието от вкусната вечеря. Макар че някои сортове могат да се консумират самостоятелно, десертното вино е най-добро, когато се комбинира с храна. Самият акт от използване на виното като въведение в десерта може да доведе до наистина зашеметяващи комбинации.

Макар да съществуват множество десертни вина, има няколко, които дефинират категорията. Тук ще ви представим най-популярните видове, вариращи от съвсем леко до доста сладки, от съвсем леки до доста опияняващи, и от съвсем млади до отлежали в продължение на десетки години. Представяме ви кратко въведение в десертното вино, включващо по нещо подходящо за всеки вкус и всякакъв повод. 

Обогатени/фортифицирани
Една от изключително значимите в исторически план категории вино, са обогатените (фортифицирани) вина. Те се модифицират чрез добавяне на гроздов спирт (бренди) към виното, по време или след ферментацията, в зависимост дали винопроизводителят желае виното му да бъде сухо или сладко.

Ако дадено вино се подсили преди да приключи ферментацията, то вкусът му ще бъде сладък, тъй като в него ще има остатъчна захар, докато виното, подсилено след ферментация, ще бъде сухо. Техниката на фортификация реално се е появила по време на епохата на Великите открития, когато пътешествениците са търсили начини да подсилят вината, за да издържат на дългите океански пътешествия.

Неслучайно днес болшинството фортифицирани вина са склонни да остаряват за дълъг период от време. Любителите на виното, особено англичаните се приучиха да обичат стила, така че процесът и технологията са се запазили. Независимо дали са сухи или сладки, подсилените вина имат една обща характеристика - забележително високото алкохолно съдържание.
Шери
Шерито е едно от страхотните, универсални десертни вина, но често любителите на виното странят от него, защото то може да е малко коварно. Шерито се произвежда в няколко различни стила в горещия южен испански регион Херес. То притежава много лица, а не само един единствен характер. Три сорта грозде могат да бъдат използвани за производството на Шери: Palomino Fino, който представлява по-голямата част от производството на Sherry, Pedro Ximénez и Moscatel.

Шерито се характеризира и с уникалната си система за отлежаване „Солера”, в която по-старите бъчви с Шери се допълват с по-млади вина от системата. Тъй като виното се бутилира от най-старата бъчва, процесът в крайна сметка води до създаване на смес от по-стари и по-млади вина, която технически съдържа вино от всяка реколта от създаването на системата Солера. 

Порто
Подобно на шерито, портото също се предлага в различни стилови категории, но за разлика от него е винаги по-сладко и представлява вид червено вино. Произхождащо от от терасовидните лозя в долината на река Доро в Португалия. Портото обикновено се прави от местното грозде Touriga Nacional, в комбинация с други местни гроздови сортове.

Въпреки че традиционно портото се винифицира в долината на Доро и след това остарява в известните порто къщи Vila Nova de Gaia, надолу по поречието на реката, много от малките винарни избират да оставят своето порто да остарее там, където е винифицирано – в долината на Доро.

Тези от вас, които предпочитат сладко десертно вино с аромати на свежи червени плодове, трябва да заложат на Ruby Ports, носещи наситено рубинено-червен цвят и аромати на горски плодове и шоколад. Почитателите на по-яркия стил трябва да опитат Tawny Port. Окислително състарен, този сорт е по-кехлибарен, с аромат на сушени плодове, ядки и тофи. Colheita Tawny е винтидж версията на този стил портвайн.
Мадейра
Ако Мадейра беше разположена в областта Вестерос, тя определено би била един Железните острови, тъй като тя също живее под мотото: „Това, което е мъртво, никога не може да умре.“ Въпросното зомби вино, направено на едноименния топъл остров от крайбрежието на Мароко (но технически принадлежащ на Португалия) е най-възрастното от всички вина по простата причина, че по същество вече е унищожено.

Процесът на винификация на Мадейрата включва многократно нагряване и умишлено окисляване - два процеса, които обикновено рушат виното. Направено от четири основни гроздови сорта, Sercial, Verdelho, Bual и Malmsey, Мадейра варира от по-суха до по-сладка, в зависимост от сортовете, от които е приготвена.

Мадейра притежава характерни нотки на сушени и варени плодове, ядки, мед, пушек, ирис, както и изключително висока киселинност. Повечето от старите бутилки, които все още съществуват могат да издържат векове наред и да се държат отворени и извън хладилника за неопределено време.
Марсала
Въпреки че е смятана за просто вино за готвене, Марсалата всъщност е с дългогодишна история в редиците на големите три – Шери, Порто и Мадейра. Марсала е името на региона, в който се произвежда този вид фортифицирано вино, разположен в северозападната част на остров Сицилия.

Обикновено се прави от бяло грозде, въпреки че съществуват и рубинени версии. Версиите - шампиони на Марсала са направени с характерното грозде Grillo, но могат да бъдат смесени и с Inzolia и Cataratto. Стиловете при Марсала варират от сух до сладък вкус, в зависимост кога виното е фортифицирано – преди или след процеса на ферментацията, дали е добавена или не гроздова мъст, наречена мостокото, и времето, което прекарва в отлежаване в бъчви.
Ризлинг
Ризлинг има лоша репутация на евтино сладко вино, но то всъщност е един от универсалните гроздови сортове, познати в света. От него се правят както класическо сухи, така и тръпчиво-сладки, супер скъпи и висококачествени вина. Макар сортът да се отглежда в целия свят, неговата родина е Германия, където правната йерархия за качеството на вината, системата Pradikat, всъщност се основава на количеството захар в гроздовия масив от реколтата.

Сладките вина Ризлинг варират от почти сухи (Kabinett и Spatlese) с малко, но чувствително количество захар и свежи, деликатни плодови аромати, до късно прибрани версии (Auslese) с повече концентрация, по-богати плодови аромати и по-широк вкус, до напълно ботризирани (Beerenauslese и Trockenbeerenauslese) с пищно-сладко, подобно на портокалов цвят медено богатство.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар