Насоки при избора на осветително тяло

осветително тяло

Източниците на светлина в дадено жилищно помещение понякога имат по-голямо значение за за облика му, отколкото самото обзавеждане. Ето защо експертите винаги препоръчват избора на вида и разположението на осветителите да бъде поверен на специалист по осветление или поне на опитен интериорен дизайнер. Да избереш подходящо осветително тяло не е толкова лесно, колкото на болшинството от нас ни се струва.

Фактори, влияещи на избора

Съществуват редица фактори, на които следва да се базира изборът ни на осветителни тела. Разнообразието от разновидности и дизайни днес е толкова голямо, а в същото време, телата са обособени в групи, предназначени за различните жилищни стаи. Първото, за което трябва да помислим е: в кое помещение ще бъде поставен осветителят?

Докато за по-просторните домове не е проблем да използват висящ тип осветително тяло – полилей / пендел, то за оскъдните жилищни пространства един масивен и ниско спускащ се към пода полилей не е съвсем удачно решение. Тук на дневен ред идва и въпросът за предназначението на стаята. Дали е хол, кухня, спалня, баня, коридор? Важно е също какво ще правим и колко време ще прекарваме в конкретното помещение.

Кухнята е от стаите с най-много изисквания по отношение на светлината. Тя трябва да бъде силна, но и добре разпределена. Обикновено в кухните се изгражда специална светлинна композиция, включваща една централно разположена лампа и няколко допълващи я осветителя. Тъй като кухненската маса е централен компонент на обзавеждането, светлината трябва да се фокусира върху нея.

Падащата от тавана светлина е удачен избор и напълно достатъчна за малките стаи, но на по-просторните е необходима една многокомпонентна композиция. Комбинацията от основно и насочващо осветление е много удачна за помещенията с по-голяма квадратура и разчупена архитектура. Та, където има чупки, ниши и колони, е добре да се поставят стенни осветителни тела. Аплиците са много добро попадение.

Какво осветително тяло да изберем като допълващ светлинен източник? Въпрос, пред който се изправят много собственици на жилища. Тук определяща е целта. Дали целим да подчертаем конкретни декоративни елементи или да осветим функционални зони, в които работим. В първия случай насочващото осветление със спот лампи е отличен вариант.

С едно спот тяло, състоящо се от няколко лампи можем да осветим едновременно няколко срещуположно намиращи се елемента – картини, вази, скулптури, пиано. Съществува специален клас осветление за картини, към което може да се насочите, в случай че имате у дома импровизирана мини картинна галерия.

Осветяването на функционалните зони – работни маси, кухненски плотове, маси за игра и т.н., може да става по различен начин. Луните за вграждане са чудесен вариант за допълване на основната светлина в кухни и бани. Има и мебелни луни, които ще се впишат перфектно в модерния интериор на дома ви. Ако искате да осветите и акцентирате върху маса за билярд или за покер, висящо осветително тяло, спускащо се на 80 см от масата е точното попадение.

За коридорите идеален вариант са стенните тела – аплици и спотове. Когато светлинният лъч идва странично, се създава илюзия за повече пространство. За спалните комбинацията от един централен източник плюс нощна лампа е изпитана и доказано работеща рецепта. Един семпъл и дискретен полилей в комбинация с лампион на нощното шкафче, е класика, с която никога няма да сгрешите.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар