Хипербарната кислородна терапия – нови ползи от прилагането й

Терминът Хипербарна кислородна терапия често навява асоциации за водолази страдащи от кесонна болест. Това е състояние, в което те изпадат , когато се издигат от дълбочините твърде бързо или което някои хора изпитват при промени на налягането във въздуха при летене.

Важно е да осъзнаете, че кислородната терапия днес се прилага, за да се подобрят или дори елиминират някои състояния или заболявания.

Въпреки че на някой то вас това лечение им звучи доста мистериозно, то е със сравнително лесно приложение. То включва дишане на 100% чист кислород в камера под налягане и по този начин се повишава концентрацията на кислород в кръвта.

Последни проучвания:
Терапията с кислород се прилага много отдавна, но в момента учените откриват, че тя активира колагена в организма и така се създават нови тъкани и кръвоносни съдове.

Вижте как да определите дали Хипербарната кислородна терапия е подходяща за вас или вашите близки:

Диабетни рани – Много проучвания доказват, че с Хипербарната кисородна терапия успешно се лекуват диабетни рани на краката, това е едно отлично нейно приложение, тъй като при 15 % от болните от диабет, ако не се реши този проблем се достига до ампутация на засегнатия крайник. Не всяка диабетна рана изисква терапия с кислород, но в случаите, когато тя се прилага стимулира растежа на нови кръвоносни съдове и така се подобрява притока на кръв към засегнатия крайник.

Радиационни рани причинени вследствие лечение на рак - Хората, при които се прилага радиационно лечение вследствие на рак, могат да получат увреждане на съседни тъкани, което да обостри техния здравословен проблем. Например при лечение на рак на шийката на матката с радиация, пациентите могат да получат кървене в пикочния мехур или в червата. С прилагането на терапията с кислород се увеличава протока на кислород към увредените тъкани.

Присаждане на кожа или клапи – Много пациенти претърпели изгаряния се нуждаят от присаждане на кожа от едно място на друго. При операции, като реконструкция на гърдата се използва кожна гънка, това е частично покриване с кожа на близка зона. И при двете техники се нарушава кръвоснабдяването на кожата, а това пречи на зарастването. С помощта на терапията се увеличава притока на кръв към тези тъкани.

Други състояния, при които се прилага лечението с кислород са:
· Тежка анемия

· Мозъчен абсцес

· Емболия в кръвоносните съдове

· Отравяне с въглероден окис

· Внезапна глухота

· Гангрена

· Инфекции на кожата, при които кожата некротизира

· Внезапна загуба на зрението

Специалистите постоянно тестват ефективността на лечението с кислород и при други заболявания, като: Множествеа слероза, Паркинсон, но за сега данните са противоречиви.

Какво се случва при кислородната терапия.
В камера под налягане човек ляга и диша 100 % чист кислород- тази камера се нарича Моноплейс. А камерата за повече от 1 пациент се нарича Мултиплейс и там подаването на кислород към пациента се осъществява посредством маска или качулка. Промените в налягането стават постепенно, но въпреки това пациентите могат да усетят лек дискомфорт в ушите си, като при излитане на самолет. Леки и постоянни промени в зрението също могат да възникнат, но те отшумяват след приключване на лечението.

Къде в близост има център за прилагане на подобна терапия?
Ако имате проблем, които се повлиява положително от Хипербарната кислородна терапия можете да посетите медицински център HBO Medical Support Center в град Стара Загора, където се предлага този изключително иновативен метод за лечение с кислород в баракомера. Центъра разполага с най-модерната барокамера, оборудвана с 8 широки и удобни седалки. Всички процедурите се назначават от високо квалифициран лекар след извъшван на медицински преглед. А всяка една терапия с кислород преминава под наблюдение на сертифицирани специалисти.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар