Защо е полезно да се дава рибено масло на деца?

рибено масло за деца
Съвременната медицина и по-конкретно педиатрите са разделени по въпроса, дали рибеното масло е полезно или вредно за децата. Докато едната фракция категорично отрича добавките при малки деца, то другата смята, че маслото може и трябва да започне да се дава още преди детето да навърши една годинка, особено ако е хранено с изкуствена храна. Истината, както винаги е някъде по средата, а именно в дозировката на рибеното масло, когато се приема от малки деца. Тук ще посочим защо маслото е необходимо на децата и при кои заболявания може да помогне.

Рибено масло и детското зрение


Много деца страдат от вродени заболявания на очния нерв, най-изразеното от които е детското кривогледство. Доказано е, че редовният прием на рибено масло подобрява зрението при хора от всички възрасти, а при децата ефектът е поразителен. Това се дължи не само на полезните свойства на незаменимите мастни киселини Омега 3, 6 и 9, но и на високите нива на витамини А и Е, подобряващи състоянието на макулата и очния нерв още в ранното развитие на децата.

При деца с вродени очни заболявания или предразположени към такива, като кривогледство, далекогледство и късогледство, редовният прием на рибено масло може да забави и дори да стопира развитието на увреждането. Педиатрите препоръчват при деца с генетично заложени очни проблеми да се наблегне на приема на риба и рибни продукти, а в случай, че детето не понася рибата се компенсира с прием на качествено рибено масло под формата на перлички, като се съблюдава дозата да отговаря на възрастта на детето.

Рибено масло за здрава костна система


Изкривяването на костите е много често срещано състояние при децата днес. Причините за това са комплексни, като на преден план излизат детското затлъстяване и неправилното синтезиране на витамин D , който е пряко отговорен за плътността и здравината на скелета при децата. Ролята на рибеното масло в изграждането на костната система на децата е доказана от медицината още преди повече от 100 години. В страните със студен климат, където рибата рядко е присъствала в менюто на децата, заболявания като рахит и артрит са били често срещано явление.

Есенциалните мастни киселини Омега 3, 6 и 9, които в рибеното масло са в много висока концентрация подпомагат цялостното развитие на детския организъм и конкретно подобряват костната плътност по време на растежа. Дори се наблюдават много добри резултати при деца със забавено физическо и умствено развитие след включване на рибеното масло в храненето на деца с такива отклонения.

Рибено масло за имунната система


Честият и дори безразборен прием на антибиотици понижава драстично защитните сили на детския организъм. Един напълно натурален имуностимулатор може да се окаже рибеното масло, тъй като незаменимите мастни киселини, в комбинация с витамините А, Е и D подобряват функцията на нервната система, а с това и способността на детския организъм да се бори с вирусни и бактериални инфекции.

В заключение можем да обобщим, че рибеното масло е нужно на децата, като тук ще направим уговорката, че е по-добре то да се приема основно в естествена форма – чрез риба и рибни продукти. При непоносимост към рибата, може да се препоръча прием на добавки, като е добре те да бъдат извлечени от плътта на сьомга, а не от черния дроб на херинга или акула, поради повишения риск от токсичност на това масло.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар