Предимства и недостатъци на саксиите от естествени материали

саксия
При избора на подходящата саксия за вашето стайно или градинско растение може би срещате редица противоречиви данни в интернет, а различните мнения, които чувате от различните търговци могат да направят избора още по-труден. Сред големите дилеми е дали да изберем саксии от естествени или изкуствени материали., ето защо тук сме се постарали изчерпателно да изложим всички плюсове и минуси на този избор.

Предимства

Саксиите от естествените материали имат по-дълъг живот

Саксиите от естествени материали имат по-дълъг живот. Саксиите от керамика, глина, теракот и други подобни могат да издържат доста дълго време и на практика могат да са вечни. Разбира се, това не важи ако саксията се преобърне под тежестта на самото растение или се чукне в друг предмет при преместване, защото този тип материали имат много ниска степен на удароустойчивост.

Саксиите от естествените материали са по-безопасни

Ако търсите по-големи саксии, в които да отглеждате дадено растение, което в последствие да използвате за храна, изкуствените материали, каквато е пластмасата например, могат да а доста лош и неудачен избор, защото при определени условия те могат да изпуснат в почвата опасни за здравето химически вещества. По тази причина в подобни случаи е винаги добре да заложите на естествени материали, каквато е керамиката.

Саксиите от естествените материали са по-естетични

Ако търсите саксии за вашия дом или градина с цел да постигнете по-високо ниво на естетика, то задължително трябва да се спрете на естествените материали. Не може да се сравни естетиката на една керамична саксия, в която отглеждате цитрусово растение или палма с метален контейнер или пластмасов такъв.

Саксиите от естествени материали са по-полезни за растенията

Саксиите от естествени материали като керамика или теракот могат да осигурят на растението някакви, макар и ниски, нива на циркулация на въздух и влага, което помага на растението да поддържа по-здравословна среда за кореновата система. От друга страна това предпазва от развитието на различни видове мухъл, гъби и плесени, които иначе могат да навредят на растението и да скъсят живота му.

Недостатъци

Макар че притежават куп предимства, саксиите от естествени материали имат и някои отрицателни страни. Нека видим кои са най-често срещаните от тях.

Саксиите от естествени материали се повреждат по-лесно

Макар и да имат на практика качеството да бъдат вечни, саксиите от керамика и други подобни материали са едновременно с това и много трошливи. Ако например отглеждате растение в керамична саксия на двора, то лесно може да се преобърне в резултат на силен вятър например, особено ако не е добре закрепено и ако самото растение е по-голямо и съответно центъра на тежестта му е изнесен на високо. Това може да е фатално за саксиите от този тип, при които и най-лекия удар може да причини пропуквания и счупвания.

Саксиите от естествени материали често са доста тежки

Този тип саксии обикновено са доста по-масивни, тежки и много трудни за пренасяне. Те могат да причинят трудности дори ако трябва да ги преместите на един - два метра встрани ако става дума за по-голяма саксия, която е пълна и с повече пръст. Най-тежки са каменните саксии, които пък за сметка на това могат да са по-здрави. Преместването на една такава саксия обаче, дори и от най-малки размери, може да бъде същинско предизвикателство за дори и най-силния човек.

Саксиите от естествени материали са по-скъпи

Саксиите от естествени материали като теракот, керамика или глина могат да са доста по-скъпи като цена от една обикновена пластмасова саксия. Това, разбира се, се корени до голяма степен и в голямата разлика в качеството и в ресурсите, които са необходими за изработването съответно на саксии от единия и от другия тип. От друга страна обаче, животът на една керамична саксия значително превъзхожда този на една пластмасова (освен ако не я изпуснете по невнимание), така че разликата е относителна.

Саксиите от естествени материали изискват повече грижа към растението

Растенията които се отглеждат в саксия от този тип естествени порьозни материали, каквито са например керамиката, теракота или глината много често осигуряват циркулация на въздух и вода. И докато това е полезно за растенията, то в същия момент може да има и лоша страна. Така например ако растението не се полива и хидратира редовно, при сухо и горещо време почвата в този тип саксии може много лесно да изсъхне и това да постави растението в сериозен риск.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар