Пране на мокети - защо е необходимо и колко често трябва да се прави?

изпиране на мокети

Прането на мокети и връзката със здравословното състояние


Едва ли някой медицински специалист би си позволил да отрече, че поддържането на добра хигиена у дома е доста тясно свързана с грижата за здравето и поддържането на добро физически и емоционално състояние. Разбира се, тук не може да се отрече и това, че не всички хора са еднакво чувствителни към чистотата у дома, защото винаги има такива, които са много по-устойчиви към външни дразнители от други. И все пак това не означава, че трябва да затънем до гуша в мръсотия, дори и ако това не ни пречи.

От много голямо значение е поддържането на добрата хигиена в къщи за хората, които страдат от някакви хронични заболявания. Сред случаите, в които трябва да се обърне по-голямо внимание на чистотата са домове, в които някой от живеещите страда например от астма или особено от някои видове алергии, защото именно тези заболявания имат склонност особено много да се изострят в не достатъчно чиста среда.

Говорейки за хигиена, поддържането на чистота във всички тези случаи е тясно свързано с редовното почистване и пране на мокети, защото именно те, и килимите задържат най-голяма част от мръсотията в едно жилище. Макар че някои специалисти съветват напълно да премахнем всички подови настилки от текстил, има и случаи, в които това няма как да се направи, било то и поради това, че живеещите там не желаят да го направят.

Редовното пране на мокетите обаче може да спести доста главоболия. На практика, този тип подови настилки могат да се окажат истински развъдник на бактерии, вируси и всякакви други микроби. Обикновено, дори и ако чистим много често жилището си, при всяко стъпване върху мокета от него се вдига прах, който ние вдишваме.

Освен праха, сред влакната на мокета се развъждат огромно количество акари, които са катализатор номер едно за алергии и астматични пристъпи. Макар и самите акари да не са толкова опасни, техните изпражнения причиняват голямо дразнение при вдишване и могат да създадат сериозни здравословни проблеми от този сорт. По тази причина, редовното пране на мокета може сериозно да облекчи вашите оплаквания.

Какво е спасението?
Както вече споменахме, редовното пране на мокета е сред основните фактори, които могат да облекчат състоянието на хора с астма и алергия. За да бъде това ефикасно обаче, то трябва да се прави по възможност от професионалисти, които имат възможност да изперат мокета със специална техника и препарати по начин, който да ви остави със спокойното усещане, че подовата ви настилка е наистина чиста.

Как трябва да се пере мокета?


Професионалните фирми за почистване на домове разполагат със специални машини и препарати, които позволяват постигане на много добри резултати при пране на мокети. Комбинацията между висока температура на водата и силни препарати ще направи килима не само много чист, но и за известно време той ще бъде не толкова привлекателно място за микроби и акари.

Високата температура по време на пране на мокети не само помага да се убият микробите и акарите (известно е, че акарите не са много издръжливи на висока температура), но също та се постига и много добро разтваряне на почистващите препарати, което при студена вода няма как да се постигне.

На практика идеалната температура за пране на мокети е някъде в интервала между 48 и 93 градуса по Целзий. Високата температура, която е необходима за прането на мокета не ни позволява да го направим на ръка, ето защо в случая е наистина необходима професионална техника. Все пак е нелепо да се бърка с голи ръце във вода, чиято температура е достатъчно висока за да се направи дори чай!

Колко често трябва да се пере мокета?


Като цяло прането на мокетите е нещо, което трябва да се прави достатъчно често, защото така ще може да се поддържа сравнително добро ниво на хигиена и чистота. Ако у вас никой няма алергия или астма се счита, че е добре прането а мокета да се прави веднъж на година - година и половина. Веднъж на две години според специалистите е критичният минимум и то ако никой не влиза обут вътре.

Ако обаче има астматик или алергичен човек у дома, то прането на мокета може да се прави доста по-често. Тук мнението се разминава, но се счита че веднъж на всеки 6 - 8 месеца може да е добре и това позволява да се поддържа ниско ниво на акари и микроби.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар