5 трика, които ще ви помогнат по време на протеинова диета

Защо да изберете протеиновата диета?


Хранителният режим с висок прием на белтъчини, познат още като протеинова диета има много разновидности, като най-популярна ( а и с най-лоша слава) е диетата на Пиер Дюкан. Тази диета се практикува от все повече хора, като най-често се прилага за бързо редуциране на излишни килограми и за изграждане на мускулна маса от културисти и тежкоатлети.

Ключово за диетата е в менюто да присъстват предимно храни от животински произход, тъй като те са най-богати на белтък, като се избягват тлъстите, пушени и пържени меса и риба. Ниско маслени млечни продукти, яйца и нетлъсто месо са основната храна, на която трябва да наблегнете при този режим, а ние ви го препоръчваме, защото наистина работи. С него се свалят килограми и се оформя релефна и силна мускулатура.

Ето 5 трика, които ще ви помогнат по време на високо белтъчната диета:


1. Спортувайте!
Спортът и изобщо редовната физическа активност ще спрат изгарянето на мускулна маса. Нещо повече – те ще подпомогнат преобразуването на поетия протеин в мускулна тъкан, като същевременно освободят тялото от подкожните мазнини. С редовни тренировки не само ще ускорите изгарянето на мазнини, но и ще подобрите структурата на мускулните влакна. Не случайно боди билдърите приемат високо протеинови добавки – те са основна храна за мускулите и костната система.

2. Не пропускайте хранене
Високобелтъчната/протеинова диета е сложен хранителен режим, при който се залага на чести хранения. Това не само осигурява нужната доза белтък за деня, която е от половин до един грам на килограм телесно тегло, но също така ви предпазва от силно огладняване, което може да ви накара да залитнете към непозволени храни и да саботирате диетата.

Протеиновият режим, в повечето случаи изисква 7-8 дневни хранения, обособени като основни приеми и междинни закуски. При културистите и тежкоатлетите те са дори повече, тъй като при тях има и допълнителен прием на протеинови добавки. Не пропускайте хранене, като това може да бъде и само чаша айрян или протеиново блокче.

3. Пийте много вода
Ако трябва да се изтъкне един много сериозен недостатък на високо белтъчната диета, то това е рискът от бъбречна и сърдечна недостатъчност. Липсата на въглехидрати и някои растителни мазнини води до повишаване нивата на някои отпадни продукти, които могат да нарушат функцията на тези два важни органа. Отделянето на токсини е изключително сериозен проблем при този режим, а водата ускорява тяхното бързо изхвърляне, чрез отделителната система.

Водата, освен това ще намали усещането за глад и ще подпомогне изгарянето на мазнините. Препоръчителните дози са поне 1.5-2л дневно, като говорим единствено за чиста изворна или трапезна вода. Ако предпочитате минерална, изберете слабоминерализирана, като не е желателно тя да бъде много студена. Алкохолът и подсладените напитки са абсолютно забранени при тази диета.

4. Консумирайте зеленчуците сурови
Зеленчуците са позволени при протеиновата диета, като единствено са изключени тези с високо съдържание на нишесте - картофи, ориз и бобови култури. Начинът на приготвяне на зеленчуците е варене, на пара или печене на скара, но ние ви съветваме да ги консумирате предимно сурови. По този начин не само ще запазите всички полезни вещества, съдържащи се в тях, но и ще удължите усещането за ситост, което се дължи на влакнините и целулозата, които в сурово състояние се преработват значително по-бавно.

5. Позволете си един разтоварващ ден

Много диетолози съветват при спазване на строг хранителен режим, какъвто е и познатата протеинова диета да се избере един ден от седмицата, през който могат да се консумират абсолютно всички забранени храни. Разтоварващият ден има много мощен психологичен ефект – той дава усещане за свобода, от която повечето хора на диета се нуждаят. Разтоварващият ден ще ви помогне да понесете по-лесно ограниченията през останалите дни и да продължите диетата до самия ѝ край.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар