Как да приемаме Л Аргинин

аргинин
Преди да опишем възможните източници за приемане на л аргинин и да разгледаме подходящите количества и график за прием, нека първо кажем на кратко какво е това. Л аргининът е аминокиселина, която спада към групата на заменимите или ако трябва да сме още по-точни - на полу-заменимите аминокиселини. Това означава, че е добре да приемаме хранителни продукти, които съдържат от аминокиселината чрез ежедневното си хранене, но в случай, че по някаква причина не можем да си набавим такива, тялото може да поеме контрол и да си произведе нужното количество сама.

Защо любителите на фитнеса потребяват л аргинин?


Тези от вас, които са запознати с хранителните добавки, най-вероятно знаят доста за л аргинин и са на ясно, че това е една от най-търсените хранителни добавки за активно занимаващите се с фитнес и боди билдинг. От друга страна, тези, за които светът на фитнеса все още тепърва се разкрива, най-вероятно се питат какъв е смисълът от това. На кратко, л аргининът помага в синтеза на почти всички протеини, които са нужни за мускулния растеж и това е основната причина, поради която запалените фитнес маниаци го включват към менюто си с цел трупане на мускулна маса.

Как можем да си набавим л аргинин от външен източник?


Л аргининът може да се набави от външен източник по два начина. Първият е като се приемат хранителни добавки. Такива можете да откриете във всеки магазин за фитнес храни и хранителни добавки, включително и в интернет пространството. Другият начин да си набавим л аргинин от външен източник е чрез храната. Това може да стане като консумираме чисто месо (телешко, свинско и други, но без мазнини), птиче месо, яйца, млечни продукти, морски храни, пълнозърнести продукти, семена и ядки.

Колко често да приемаме л аргинин?


Л аргинин можете да приемате всеки път, в който посещавате фитнес залата, но не бива да приемате хранителната добавка в продължение на повече от 2 месеца без прекъсване. Препоръчително е когато се навършат два месеца от започването на приема (това са около 8-9 седмици) да направите почивка, чиято продължителност трябва да бъде същата или отново около 2 месеца. След това можете да направите това отново, следвайки тази цикличност. Важно е да се правят тези прекъсвания за да не се загубят ползите от хранителната добавка, както и за да не се претоварва организма с нея.

Можем ли да приемаме добавката л аргинин в дните, в които няма да ходим на фитнес?


Хранителната добавка л аргинин може и е препоръчително да се приема всеки ден, като количеството за деня се разделя на две равни части. В онези дни, в които ще посещавате фитнес залата, можете да го приемете преди и след самата тренировка, а във всички останалите дни може например да си вземете нужното количество от хранителната добавка заедно със закуската (или обяда) и около вечерното хранене.

Колко л аргинин е препоръчително да приемаме?


Точното количество на хранителната добавка л аргинин е строго индивидуално за всеки отделен човек. То зависи от различни фактори, включително неговата физическа активност в ежедневието, както и от това какъв вид спорт практикува. Най-важен фактор обаче си остава телесното тегло на човека. Според физиката на конкретния индивид и неговия начин на живот може да се определи и идеалното количество л аргинин, което е препоръчително да се взима. Това, което може да се обобщи е, че количеството варира в границите от 2 до 30 грама и това е единственото общовалидно правило. Тоест, 30 грама не бива да се надвишават дори от най-едрите и физически активни хора.

Важно е да се отбележи, че ако приемете над максималното количество няма да получите никакви допълнителни резултати, но за сметка на това ще почувствате страничните ефекти. Ако никога до сега през живота си не сте приемали хранителна добавка л аргинин, диетолози и фитнес инструктори препоръчват да бъдете изключително внимателни с количеството и да не превишавате границата от 5 грама на ден. Това е препоръчителният максимум за “новаците” в ползването на л аргинин, защото организмът на много хора може първоначално да реагира на хранителната добавка с диария, гадене и всеобщ дискомфорт, а това няма да помогни по какъвто и да било начин.

По кое време е най-правилно да приемаме л аргинин?


Ако спортувате редовно, бихте могли да пробвате с малко количество около половин час преди тренировка и още веднъж съвсем малко количество половин или един час след като напуснете залата. Ако например приемате по да кажем 5 грама на ден, бихте могли да разделите количеството на 2,5 грама преди тренировка и 2,5 грама след тренировка.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар