10 грешки и мита за храненето

В настоящата статия ще ви представим десетте най-големи мита и грешки, които допускат не само начинаещите, но и по-опитни трениращи и които до голяма степен водят до липсата на резултати от тренировките, ако не бъдат преодоляни.
body
  • Мит 1: Истинските културисти се придържат към диетата си 365 дни в годината

    Истината е, че е почти невъзможно да се храниш по определен начин целогодишно, особено ако това хранене изисква ограничен брой храни, каквито приемат професионалните културисти. Противно на очакванията ви, повечето топ билдъри имат един ден в седмицата, в който си позволяват “забранени” храни като пица, сладолед, шоколад и т.н. По този начин не само се освобождавате от психологическия стрес, предизвикан от еднообразната храна, но също така давате допълнителен стимул на мускулите ви за растеж.

  • Мит 2: Качването на 5 кг за седмица е по-добре, отколкото качването на 1 килограм

    Покачването на качествена мускулна маса изисква дълъг и упорит труд и правилен начин на хранене и тренировка, затова качването на 5 килограма мускули за една седмица звучи по-скоро като измислица, отколкото като реално достижима цел. Разбира се, увеличаването на телесната маса не е толкова трудно, но съвсем друг е въпросът каква част от тази маса са чистите мускули, защото реално погледнато натрупаните в повече мазнини не са от полза на никого.

  • Мит 3: Приемане на прекалено голямо количество храна

    Някои вярват, че колкото повече ядат, толкова повече мускулна маса ще натрупат. Всъщност, дори хората с бърз метаболизъм трябва да внимават в количеството на приеманата храна, тъй като е напълно възможно една част от нея да се отдели под формата на мастна тъкан. Много по-удачен вариант за качване на мускули е приемането на 300 ккал над сегашните ви норми.

  • Мит 4: Приемане на прекалено малко количество храна

    Другата често срещана крайност е приемането на прекалено малко количество храна, което не може да обезпечи тренировъчния ви процес и да спомогне за качването на мускули, водейки до нежелани катаболни процеси.

  • Мит 5: Спазвате диети от списания

    Диетите от списанията в повечето случаи са добри, но имайте предвид, че те не са съобразени с индивидуалните ви особености и могат да не окажат желания ефект при вас. Затова ви препоръчваме да следвате посочените хранителни планове единствено като база за изграждане на ваш собствен план, съобразен с вашата физиология и особености.

  • Мит 6: Смятате, че мазнините са ваш враг

    Разбира се, това до известна степен е така, но цялата истина е, че тялото ви се нуждае от определено количество мазнини. Препоръчително е те да са от източници като ядки и ленено масло, тъй като мазнините в тях са полезни мононаситени и полинаситени видове. Все пак трябва да се внимава с приема на мазнини в период на изчистване.

  • Мит 7: Единствено тренировките ще ви помогнат да постигнете целите си

    Обща заблуда е, че тренировката е тази, която ще ви помогне да постигнете
    man body
    първоначалните ви цели, но истината е, че ефектът от самата тренировка се проявява в периода след нея и зависи до голяма степен от начина ви на хранене. С други думи, независимо колко правилно тренирате, ако не се храните целесъобразно, ще ви бъде изключително трудно да постигнете нещо в залата.

  • Мит 8: Приемане на прекалено малко количество храна по време на диета.

    Препоръчително е по време на диета да намалите приеманите калории, но това трябва да стане изключително внимателно, тъй като прекомерното намаляване на количеството храна почти сигурно ще доведе до загуба на мускулна маса, което не е желано от никой трениращ.

  • Мит 9: Копиране на чужди програми за  хранене

    Трябва да имате предвид, че всеки човек има индивидуални потребности и физиологични специфики, затова не винаги това, което действа при едни, ще подейства и на вас. Трябва така да изградите хранителния си план, че той да отговаря на вашите нужди и особености, а не да се опитвате да следвате програми, които действат при други хора.

  • Мит 10: Замяна на храни с хранителни добавки

    Въпреки че хранителните добавки навлязоха сериозно в ежедневието на трениращите, твърдата храна съдържа вещества, които не могат да бъдат заменени от която и да е добавка, така че е препоръчително да избягвате да заменяте истинската храна с нейни заместители. Мускулният растеж се получава при правилна комбинация от твърди храни и хранителни добавки.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар