Кофеинът и влиянието му върху нашето тяло

Най-популярната психоактивна субстанция в света – кофеинът – се радва на огромна популярност като стимулираща напитка под формата на кафе, чай и широка гама от енергийни напитки, като последните навлизат стремглаво на пазара. Средностатистическият възрастен консумира по чаша и половина кафе на ден, което прави тази напитка най-често употребяваната в света.

CaffeИмайки предвид, че кофеинът е вид наркотик, прави ли ни редовната ни доза зависими от него и как влияе той върху нашите организми? Това са въпроси, които ще се опитаме да изясним в тази статия. Всъщност е почти невъзможно да се определи какви биха били дългосрочните ефекти от приема на кофеин, но едно нещо е факт: обществото ни го е приело за "най-предпочитаният наркотик” предвид неговият ободряващ ефект.

Какво представлява кофеинът и как действа?

Произлизащо от Етиопия, кафето започва да се използва масово от хората в Средния Изток едва през четвърти век. Хилядолетия преди това обаче, китайците са пиели големи количества чай, който е бил особено популярен и в будистката религия. С навлизането на кафето то започва да се употребява в Истанбул, Кайро и Мека, за да стане най-предпочитаната напитка от всички хора по света в наши дни.

Стимулиращ ефект:

Привикването към кофеин вероятно се дължи на стимулиращия ефект, който напитката има върху мозъка. Въпреки че се консумира по най-различни начини, чистият кофеин в изолирана форма е бял на цвят и с дост горчив вкус. Преди да бъде използван с търговска цел, кофеинът може да бъде открит в следните растения: чай, кафеено дърво, лодовете на гуараната, какао и други.


В медицината кофеинът се използва, за да стимулира сърдечно-съдовата система, а освен това са известни и свойствата му на слаб диуретик. Въпреки това основната му употреба е да възвръща енергията, което повишава чувството на тонизираност.

Кофеинът стимулира тялото, като активира симпатиковия клон на централната нервна система (ЦНС), което води до ускорен пулс, подобрено кръвообръщение и налягане в мускулите, освобождаване на глюкоза от черния дроб и намаляване на кръвния поток към кожата и вътрешните органи.

CaffeineЦНС се стимулира чрез хормона епинефрин (адреналин), който се освобождава от хипофизната жлеза обикновено като реакция на внезапна опасност.Ефект, известен като конкурентна инхибиция (предизвикващ прекъсване на пътя, по който обикновено се осъществява провеждането на нервите) се наблюдава, когато кофеинът, който е много близък по структура до аденозина, се свърже с повърхността на аденозиновите рецептори без да ги активира.Аденозинът играе особена роля при чувството за сън или бодрост.

Чрез свързването си с аденозиновите рецептори, кофеинът предотвратява прекаленото натрупване на аденозин в клетките и по този начин възпрепятства функциите му, водещи до поява на чувство за сънливост.Погледнат от тази гледна точка, кофеинът може да се разглежда като субстанция, която възпрепятства един от основните процеси, чрез които се успокоява нервната система, а не сам по себе си като производител на енергия.Въз основа на описаните му по-горе свойства, кофеинът действа като ерогенно вещество (подобрява капацитета на умствената и физическа работоспособност).

Употреба на кофеина:

Нарастващата популярност на кофеинът го прави средство, което се използва за редица цели:

    coffee
  • 1. Употреба на кофеина като спортна субстанция.

    Кофеинът се използва широко в спортната общественост, тъй като изброените му свойства го правят идеално средство за ускоряване на реакциите, подобряване на издръжливостта и повишаване на енергията. Според направени изследвания кофеинът подпомага мускулните клетки да използват по-голямо количество мазнини, отколкото биха използвали в нормални условия.

    Счита се, че мастните киселини, освободени от мускулите при наличието на кофеин, подобряват издръжливостта и запазват мускулния гликоген. По този начин той може да се използва в по-голяма степен в късните етапи на дадена тренировка или състезание, като по този начин увеличава нейната продължителност.

  • 2. Подобряване на умствените способности

    Друго много важно качество на кофеина е, че той може повиши умствените способности и прецизност. Доказано е, че 75-100 г кофеин покачват невронната активност в няколко части на мозъка, които помагат за извършването на обикновени умствени дейности – като например прости алгебрични изчисления.

    Въпреки че кофеинът може да помогне и при по-сложни задачи (логическо мислене и сложни аритметични изчисления), това негово свойство зависи от редица странични фактори – възможностите на употребяващия го, времето от денонощието, през което се употребява кофеина и околната среда. Смята се, че кофеинът подпомага по-лесното запаметяване на дадени факти. Това е така поради свойството му да произвежда адреналин в мозъка, който може да подобри запаметяването на важни или неочаквани събития.

  • 3. Подобряване състава на тялото

    Мнозина прибягват към използването на кофеин, за да ускорят липозата или разрушаването на адипозна тъкан. Някои от съставките на кофеина мобилизират мастните киселини, които се използват като гориво вместо гликогена. Освен това се смята, че кофеинът увеличава термогенния ефект на храната, което подпомага общото изразходване на енергия и загуба на мастна тъкан. Редица използвани днес добавки за отслабване съдържат в основата си кофеин.

    Освен всичко друго кофеинът може да се използва и като терапевтично средство за намаляване на главоболието, подобряване на кръвообръщението и дишането. В заключение трябва да кажем, че подобно на останалите наркотични средства, кофеинът също води до пристрастяване, затова употребата му трябва да е добре преценена и умерена. Предозирането с кофеин може да понижи кръвното ви налягане, а това на свой ред да доведе до главоболие и общо неразположение.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар