Защо често се простудяваме след полет със самолет?

Защо често се простудяваме след полет със самолет?
Замисляли ли сте се, че много често хората прихващат различни простудни и респираторни заболявания по време на полет? Ако сте по-наблюдателни, това най-вероятно не ви е убегнало. Какви обаче са причините за това толкова често явление?


Въздуха в самолета…

Колкото и усилия да се полагат за поддържането на чист и здравословен въздух в самолета, все пак едно нещо не може да се отрече. Самолетът е затворено от всички страни превозно средство, което е пълно с хора за дълъг период от време. Факт е, че един човек с настинка или грип при всяко кихване изхвърля вируси на около 5 метра от себе си. В случай, че някой с простуда или друго респираторно заболяване се е качил на борда дори и най-добрата циркулация на въздуха не може да попречи да се заразят и околните пътници.


Собствената ви седалка…

Собствената ви седалка в самолета е пълна с какви ли не вируси и бактерии от всички предишни пътници, които са пътували. Колкото и усилия да се полагат с почистването, облегалката за глава, за ръце и всичко, до което се докосвате докато седите на мястото си най-вероятно има доста вируси и бактерии по себе си. Да не споменаваме и вратите на тоалетната, които винаги са сред най-мръсните повърхности, не само на борда, но и на всяко друго обществено място.


Водата в самолета…

Водата в самолета също може да не е с най-високи качества. Причината за това е, че е възможно контейнерите, от които чистата вода от чешмата тече да не са толкова чисти, колкото се надяваме и колкото би ни се искало. Това може да ни остави с по-малко чисти ръце, отколкото се очаква след миене.


Имунната система…

Имунната система на човека е създадена така, че когато човек е в оптимално добро здраве, тя се справя с почти всички вируси и бактерии, които ни заобикалят в ежедневието от всички страни. При полет със самолет обаче, човешкият организъм е поставен на голямо изпитание, особено ако става дума за по-продължителен полет. Това означава, че тялото се изтощава, стресира,м а много често се и дехидратира. В така стресова обстановка тялото не винаги е в състояние да отвърне на вирусите и бактериите по начин, който би могло в обичайни ежедневни обстоятелства. Да не забравяме също така, че и стресът оказва влияние. Много хора се страхуват наистина много от полети със самолет, което може да понижи имунитета, както би могъл да направи всеки стрес.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар