Съществува ли универсален крем за лице?

Защо кремовете за лице са предназначени за определен тип кожа?


Всеки производител на козметика рекламира своите продукти така, сякаш те са панацея за всички кожни проблеми и способни да осигурят вечна младост и красота на всеки потребител. Това е съвсем логично и разбираемо, предвид факта, че продуктът трябва да се продаде и да донесе печалби на този, който го предлага, но има ли все пак универсални козметични продукти – такива, които могат да се използват от абсолютно всеки?

Нека разгледаме конкретно кремовете за лице. Задавали ли сте си въпроса: Защо, въпреки надписа ‘’за всички типове кожа’’ някои кремове ви действат добре, а други предизвикват възпаления, раздразнения, сърбежи, акне и изобщо, влошават състоянието на кожата ви, вместо да го подобряват? Както положителните, така и отрицателните резултати от употребата на един дневен крем за лице се дължат на съставките, които той съдържа, а те няма как да бъдат полезни за всеки.

Кремовете за лице се различават, като състав, консистенция и начин на въздействие. Едни имат за цел да подхранят и хидратират кожата, докато други целят само леко да я овлажнят, без да предизвикват отделянето на излишен себум. Някои кремове за лице са плътни и наситени с мазнини, докато други са с лека гелообразна текстура. На козметичния пазар има натурална (чиста) козметика и продукти, съдържащи голям брой химикали. Всеки от тези продукти е насочен към конкретен тип кожа, което ни подсказва, че все още няма универсални кремове за лице.

Кога кремовете могат да ни навредят повече, отколкото да ни помогнат?


Кремът за лице, сам по себе си не е предпоставка за здрава, млада и красива кожа. За да можете да извлечете ползи от неговата употреба е важно да го съобразите с нуждите на вашата кожа, а това означава да изберете добър хидратантен крем, когато кожата ви е суха и повяхнала или лек продукт, успокояващ мазната и склонна към възпаления и акне кожа.

Кремовете за лице винаги вредят, когато са:

· С ниско качество

· С високо съдържание на химични вещества

· Неподходящи за вашата кожа

· Съдържат активни съставки, към които сте алергични

· С изтекъл срок на годност

· Неправилно съхранявани и използвани

Ако не искаме да си причиним неприятна кожна реакция, вследствие употребата на неподходящ крем е важно да сведем до минимум склонността си да експериментираме. Това означава, че не бива да тестваме всичко ново, излязло на пазара, само заради гръмките обещания на производителя, че неговият продукт е способен на чудеса.

Един неподходящ крем може да се отрази пагубно на кожата ви и на вашето здраве, изобщо. Много дерматолози се борят с упорити кожни проблеми, възникнали вследствие употребата на неподходящ козметичен продукт, като в някои случаи пълно излекуване е невъзможно - това трябва да бъде сериозно предупреждение за всеки потребител. Изборът на кремове за лице трябва да става след внимателно проучване, а не на принципа ‘’проба-грешка’’, защото грешките понякога могат да бъдат фатални.

Кои кремове можем да наречем безопасни?


Ако изобщо можем да говорим за напълно безопасни кремове за лице, то това са тези, които притежават сертификат за чистота на използваните съставки. Тези продукти се предлагат под наименованието ‘’Натурални’’ или ‘’Био’’ и са винаги обозначени със съответния сертификат, който, в зависимост от изискванията, на които отговаря може да показва, че кремът не съдържа химични оцветители, аромати и консерванти или че не е тестван върху животни.

Натуралната козметика и в частност кремовете за лице се доближава най-много до термина ‘’Универсален продукт’’, тъй като тя рядко може да нанесе вреди, макар че не винаги да може да гарантира и сериозни ползи. Натуралните кремове за лице са разработени на базата на чисти растителни екстракти и масла, а тези комоненти са почти винаги полезни за кожата. Въпрос на късмет е да намерите баланса в техния състав, така че кожава ви да получи това, от което наистина има нужда.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар