5 безспорни ползи от допълнителния прием на аминокиселини

аминокиселини

Колко са полезни аминокиселините под формата на хранителна добавка?


Аминокиселините са нещо, без което нито един жив организъм не може да съществува. Поставени под едно общо наименование, аминокиселините всъщност съществуват в оргомно разнообразие от разновидности, като основно можем да ги разделим на два вида:

Заменими – такива, които се синтезират в човешкия организъм.

Есенциални (незаменими) – това са аминокиселините, които постъпват в организма отвън, основно чрез храната.

Незаменимите аминокиселини са тези, които се приемат и под формата на хранителна добавка, като те са най-необходими на активните спортисти и боди билдърите , тъй като техния прием играе изключително важна роля в синтеза на протеини, а протеините са изключително важни за изграждането на мускулна тъкан.

Тук ще разгледаме 5 основни ползи от приема на аминокиселини като хранителна добавка, за да разсеем някои митове и заблуди, относно техните свойства.

1. Градивен компонент
Аминокиселините участват пряко в синтеза на костна и мускулна маса, като това е валидно не само за спортистите, но за всички хора. Недостигът на аминокиселини, особено при активно спортуващи и хората, подложени на сериозно натоварване може да застраши целия опорно двигателен апарат и да компрометира двигателната активност.

2. Изграждат и възстановяват мускулната тъкан
За активните спортисти и особено за боди билдърите и културистите е еднакво важно изграждането на мускулна тъкан и нейното възстановяване след тренировки. Аминокиселините участват в протеиновия метаболизъм, от който зависи натрупването на мускулна маса. По време на тренировки възниква опасност от повреждане на мускулните тъкани, която се свежда до минимум след приема на аминокиселини, непосредствено след тренировка.

3. Намаляват мускулните болки и спазми
Допълнителният прием на аминокиселини има доказани болкоуспокояващи свойства. След активен спорт и голямо физическо натоварване приемането на подходяща комбинация от аминокиселини ще подпомогне възстановяването на увредените мускулни влакна, а това ще предотврати мускулните възпаления и болките, които често са причина за невъзможност да се подновят тренировките.

4. Възстановяват имунната система
Аминокиселините, като основен участник в синтеза на белтък са най-важната храна за имунната система. Те способстват създаването на редица антитела срещу най-опасните патогенни микроорганизми и вируси, а при активните спортисти, намаляват риска от стрес, който съпътства активните тренировки. Аминокиселини, като хранителна добавка могат да се приемат не само от спортисти, но и от хора преживели заболявания и оперативни намеси, като средство да се повиши имунния отговор на организма.

5. Лесно усвоими
Приемани, под формата на хранителна добавка аминокиселините се внасят в организма в напълно усвояема форма, което ускорява ефекта от техния прием. Бързите темпове, с които добавките, съдържащи ценни аминокиселини действат върху мускулния синтез и възстановяването на тялото след тренировки ги правят много по-ефективни от протеиновите концентрати.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар