Протеините - какво представляват и защо са ни необходими?

протеини
Протеините представляват най-образно казано градивните елементи, които оформят човешкото тяло. Наричани са още с името белтъци, което също не е грешно, макар че се използва като наименование сравнително по-рядко.

Протеините изграждат нашите мускули, кости, кожа, коса, зъби, нокти, съединителна тъкан и изобщо всичко, което ни оформя като организъм. Самият протеин представлява молекула, която е сравнително голяма по размер.

Тя се състои от 20 на брой аминокиселини, които се делят от своя страна в три различни групи - есенциални (незаменими), полуесенциални (полузаменими) и неесенциални (заменими).

Самите имена на тези аминокиселини не са определящи за тяхната важност. Всъщност всички аминокиселини са еднакво важни, просто тези, които се наричат незаменими, няма как да се набавят от тялото по друг начин освен чрез храната.

Защо са ни необходими протеините?


Както казахме, протеините са основен градивен елемент в човешкото тяло. Като такъв, те задължително трябва да присъстват в нашето меню и да бъдат един от основните ни източници на храна.

Ако в менюто ни не съществуват достатъчно протеини, ние ще трупаме мускули изключително трудно, независимо от това колко усилия полагаме, а в по-дългосрочен план това може да предизвика сериозни здравословни отклонения и състояния.

Протеините и спортуващите хора...
Особено важно е значението на протеините за хората, които се подлагат на голяма двигателна активност и физическо натоварване, независимо дали като професия или просто за хоби в свободното време.

Тъй като при всяко натоварване мускулите се увреждат на микро ниво, протеините са изключително необходими за да ни помогнат да се възстановят мускулите, с което се осъществява всъщност и мускулния растеж.

Ако посещавате фитнеса редовно, но не приемате достатъчно протеини, независимо дали чрез правилно хранене или като хранителна добавка, вие няма да дадете възможност на тялото си да се възстанови от тренировката пълноценно. Увредената мускулна тъкан няма да може да се “поправи”, а това може да има ефект точно обратния на очаквания.

Съвременната диета и протеините…
Съвременният начин на хранене има не една слабост. Едно от най-отличителните черти обаче е, че той съдържа наистина доста голямо количество въглехидрати, като в същото време протеините и фибрите са доста по-малко от необходимото.

Много често наблягаме на вредни храни като сладкиши, десерти, пържени или панирани храни и други подобни, а това е изключително безполезно за нашето здраве и дори може да има отрицателен ефект.

Често учените определят подобен модел на хранене като много богат на празни калории, но напълно непълноценен. Това се дължи на факта, че приемът на подобна храна ни тъпче единствено с излишни въглехидрати и захари, от които нямаме нужда, а в същото време не ни достигат онези хранителни вещества, които могат да ни изградят здрави и силни.

В същото време не консумираме достатъчно храни, които да са богати на протеин, например пилешко, пуешко, телешко или свинско месо, риба, извара, кисело мляко и други подобни.

Протеините и здравето…
Протеините имат изключително голямо значение за нашето здраве като цяло. Те не само ни изграждат като едни своеобразни архитекти, но имат значение и за цялостното функциониране на всички системи в организма без изключения.

Една от системите, които се облагодетелстват най-много е сърдечно-съдовата. Тъй като сърцето представлява един голям и постоянно работещ мускул, то непрекъснато се нуждае от протеини за да бъде здраво и силно и за да се възстановява от натоварване.

Нервната система е друга част от тялото, която се нуждае от протеини за да може да функционира правилно. От своя страна, имунната система не би могла да работи ако тялото е лишено от протеини, а това може да засегне цялостното здраве на човека. Не по-различно е състоянието и при ендокринната система.

Това са само малка част от примерите, които показват колко голяма е нуждата от протеини за да функционира човешкото тяло правилно. Според учените, недостатъчният прием на протеини може да бъде в основата на голям брой депресивни състояния и емоционални неразположения, което само показва, че правилното хранене е фундамент на цялостния начин по който се чувстваме и възприемаме света.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар