По-късно ли узряват съвременните хора от своите прадеди?

По-късно ли узряват съвременните хора от своите прадеди?
Няма начин да не сте забелязали някои интересни факти свързани с нас, хората. Например това, че продължителността на живота внушително се удължава в сравнение с тази на изминалите поколения, както и това, че днешните хора запазват своята младост и сексапил много по-дълго време, а в наши дни дори хора на 40 или 50 могат да притежават неподправен младежки чар и сексапил.


Монетата обаче си има две страни и това, което ни харесва в 40 или 50 годишните, всъщност често буди притеснение и е повод за родителски тревоги когато обърнем поглед към младите хора и по-точно към тези, които са на възраст между 20 и 30 години. Днес те са много по-различни от младите преди няколко десетилетия.


Ако до преди няколко десетилетия 30 годишните бяха един пример за зрели хора в разцвета на силите си и в апогея на своите възможности, днес не малко от тях са все още твърде млади, неопитни и незрели.


След дългогодишна практика, многобройни изследвания и задълбочени професионални наблюдения от сферата на психологията, американския терапевт Роби Лудвиг стигнал до извода, че днешните 27 годишни хора съответстват на 18 годишните от миналото, което едва ли е голяма изненада за всички нас.


Истината обаче е тази, че това не е избор изцяло на младите хора. Факт е, че те отделят все по-дълго време на своето образование, обучават се все по-дълго, а когато завършат обикновено им отнема все повече време да си намерят работа, защото ако преди 10 години 25 годишните младежи се приемаха за хора с известен опит, то в наши дни вече има много 30 годишни, които все още не са придобили никакъв професионален опит и все още не могат да си позволят да се отделят от родителите си.


И докато преди няколко десетилетия 30 годишните хора не се приемаха като толкова млади, днес те всъщност са едни младежи с ограничени доходи, които в повечето случаи имат възможност да излязат на по едно питие с приятели през уикенда, но едва ли могат да си позволят да плащат големи наеми, сметки, ипотеки и да отглеждат деца.


Според специалисти, това се наблюдава не само в България, но и в страни от целия свят. Подобна е ситуацията в САЩ, Италия, Германия, Русия и дори в бързо развиващите се азиатски икономики.


Според мнозинството от родителите или малко над 70%, младите хора могат да останат у дома докато се почувстват готови да напуснат и да станат независими, но самите родители като цяло считат, че все пак е по-добре младежите да се изнесат при първа възможност, когато вече имат сериозна и добре платена работа със стабилни доходи. Това казват над 80% от родителите.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар