Каква е най-добрата възраст да заживеем сами?

Каква е най-добрата възраст да заживеем сами?
Идва момент в живота на всеки човек, когато е добре за него да заживее отделно от своите родители. Когато човек навърши пълнолетие и годините започнат да изминават една след друга, човешкият характер става все по-труден за нагаждане и обикновено е добре да се заживее самостоятелно при първа възможност.


Готов ли е човек да заживее отделно на 18 години?

Повечето хора стават напълно готови в емоционално отношение да заживеят отделно на възраст между 18 и 25 години, но обикновено емоционалната готовност не винаги е съпътствана от необходимите финансови възможности.


Идеалният момент е когато човек се почувства финансово готов…

Самото отделяне от родителите е по-скоро положително във всяко отношение. То учи младия човек да поема отговорности, да се грижи сам за себе си и да организира времето и задачите си. Дори и ако човек е силно привързан към родителите си, отделянето от дома не означава, че те няма да се виждат и да разговарят често, тъкмо обратното. Обикновено отделно живеещите хора имат по-пълноценни отношения и прекарват времето си заедно по-качествено. По тази причина, ако човек се чувства финансово готов да заживее отделно, то тогава не би трябвало да има нещо, което да бъде пречка. Обикновено най-големите трудности на живеещия отделно човек са от финансов характер, така че ако смятате, че средствата ще ви стигнат, тогава няма проблем.


Наистина ли семействата, които живеят заедно са по-близки?

Според психолози, твърдението, че децата, които живеят с родителите си след навършване на пълнолетие не е съвсем вярно. Всъщност се наблюдава тъкмо обратната тенденция, а именно на по-близки отношения с родителите, които живеят отделно от вече порасналите си деца. Много хора споделят например, че при отделяне от дома на родителите, отношенията с тях са се подобрили значително. Причината е това, че живеейки отделно, младите хора имат нужното им пространство, независимост и възможност да останат сами, което от своя страна им позволява да виждат родителите си, братята и сестрите си само когато искат.


Хората стават независимо все по-късно…

Тенденциите в Европа показват, че младите хора все по-късно са готови да напуснат дома на родителите си. На първо място, обикновено хората завършват гимназия към 19 годишна възраст, какъвто е например случая с България. Съвсем естествено, един гимназист едва ли ще има възможност да живее отделно. После идват кандидат студентски изпити и следват 4 или 5 години в университет, при което човек става на около 23 - 24 години. След това, докато си намери хубава работа или започне собствен бизнес, могат да минат още няколко месеца, а понякога дори и години. По тази причина все повече европейци, в това число и българи, напускат домовете на родителите си около и след 30 години. И докато това си има своите положителни страни, най-големият недостатък е това, че така хората по-късно и по-трудно намират сериозен партньор в живота, с който да заживеят заедно и да създадат семейство.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар