Не оставяйте неоползотворени площи у дома

Не оставяйте неоползотворени площи у дома
Площта на съвременните жилища забележимо се свива всяко следващо десетилетие и хората в големите градове все по-често са принудени да живеят на некомфортно малки пространства. Това, което сме свикнали да виждаме по редица американски филми за апартаментите в градове като Ню Йорк и колко малки са те всъщност, вече е част и от родната действителност. Хората разполагат с все по-малко пространство, което не достига за нищо.


Интериорните дизайнери имат различни решения за това, но в масовия случай те напомнят, че макар и повечето ора да живеят в малки домове, българинът все още няма навика да оползотворява пространството около себе си. Тук трябва да се спомене, че доста хора не използват мазите и таванските си стаи по никакъв начин, а тези помещения често дори тънат в мръсотия и заринати с боклуци. В повечето случаи единствените обитатели в мазата и на тавана са мишките, които се прескачат необезпокоявани там. А колко много би могло да се увеличи пространството у дома ако променим начина си на мислене.


Таванските помещения…

Таванските помещения са един чудесен пример за площ, която почти никога не се използва по предназначение. В повечето къщи таваните обикновено биват изоставени, занемарени и дори и да са по-големи и обширни, те тънат в прах и безпорядък. Таванът би могъл да се използва за много неща, например за допълнителна жилищна площ ако имате по-големи семейства или за случаите, в които ви идват на гости приятели от далеч и няма къде да отседнат. Всъщност, оползотворяването на тавана на една къща по този начин може би е нещо, което сте виждали и то в доста успешна светлина от телевизионни предавания за дизайн и и интериорни решения. Ако се направи както трябва (и ако разбира се живеете в къща, която позволява това), можете значително да увеличите стойността на имота си, както и обитаемата площ.


Мазите…

Това е още едно място, на което ние, българите, просто складираме боклуци, които така или иначе няма да ни потрябват никога. Вместо това, много по-добре е просто да изхвърлите всичко ненужно и да ремонтирате мазата основно. С подходящото осветление, измазване, поставяне на подови покрития и други мазата може да стане чудесно място за работа, а защо не и за живеене. Всичко зависи от това как ще оптимизирате пространството и какво ще направите с него.


Коридорите…

Тук трябва да обърнат внимание и собствениците на къщи, но още повече тези, които живеят в апартаменти, особено от стария панелен тип. Обикновено дори и малките панелни апартаменти имат големи коридори в сравнение с площта си, което дава повод да помислим какво може да се направи с това пространство. Не е зле да помислите за поставяне на някакви по-големи шкафове, които достигат до тавана и в които да можете да съхранявате дрехи, обувки, вещи за бита и какво ли още не.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар