Какво не бива да правим преди лягане?

Какво не бива да правим преди лягане
За да имаме добър сън не е нужно много. Достатъчно е да се придържаме към няколко прости правила и принципа, които ще направят съня ни много по-качествен, спокоен и пълноценен. Нека видим какво не трябва да правим преди лягане.


1. Не бива да ядете преди лягане…

За да имаме пълноценен сън е много важно да знаем, че преди лягане не бива да се консумира нищо поне 2 часа. Ако пък последното ядене за деня ви е било по-обилно, тогава е добре да изчакате поне 4 часа преди да си легнете. Ако все пак искате да похапнете нещо преди сън, това може да е няколко лъжички кисело мляко или още по-добре - чаша прясно мляко.


2. Не затопляйте стаята твърде много…

В твърде топла стая може да възникне проблем със съня и да не можете да заспите толкова бързо, колкото би ви се искало. Да не говорим, че твърде затоплената стая може да направи съня неспокоен.


3. Не лягайте без да сте проветрили…

Хубаво е стаята да бъде проветрена добре за поне 30 минути преди лягане. Ако пък на вън е зима и е много студено, то отворете прозореца поне за 5 минутки за да влезе кислород. Ще се изненадате колко лесно ще заспите така.


4. Не гледайте телевизия и не стойте пред компютъра поне 30 минути преди лягане…

Светлината, която се излъчва от монитора на компютъра или от екрана на телевизора въздейства възбуждащо на нервната система и това кара човек да заспи по-трудно след като е стоял пред монитора до късно.


5. Не говорете по телефона преди лягане…

Ако говорите по телефона дори и само няколко минути, а след това се вмъкнете под завивките, то вие най-вероятно ще трябва да почакате доста преди да успеете да заспите. Причината е, че активността на мозъка се повишава и това пречи на отделянето на хормона на съня.


6. Не пийте кафе и други напитки с кофеин…

Кофеинови напитки не трябва да се консумират цели 6 часа преди лягане, защото в противен случай можете да осъмнете без да се заспали дори и за миг.


7. Не си казвайте, че задължително трябва да заспите…

Това може и да ви се струва странно, но вероятността да заспите ако си кажете, че трябва е по-малка, отколкото ако просто си легнете и се отпуснете.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар