Как да намалим тревожността и напрежението?

Как да намалим тревожността и напрежението?
В настоящия двайсет и първи век тревожността се превръща в неделима част от живота на почти всеки човек. При едни това състояние е по-тежко, при други - по-леко. Във всеки случай, тревожността винаги идва при нас с послание, а нещата, които можем да направим за да си помогнем не са малко.


1. Напишете на лист какво можете да направите…

Ако например се страхувате да се качите на автобус защото ви е страх, че не можете да слезете и да си тръгнете когато ви се прииска, то просто напишете на един лист, че това е нещо просто, че всеки го прави, че сте го правили и вие самите много пъти преди това.. Прочитайте утвърдителните фрази по много пъти на ден. Когато се изправите срещу ситуацията, от която се страхувате, тогава извадете листа и го прочетете. Може да ви се струва невъзможно, но поднесената на лист хартия информация пред вас ще бъде по-въздействаща, отколкото ако само си повтаряте нещо на ум. Според специалисти, когато сме стресирани има по-малка вероятност да повярваме на думите си, но когато погледнете в листа, вие ще виждате нещо, което сте написали когато сте се чувствали добре, а това не е без значение.


2. Правете упражнения…

Правенето на физически упражнения кара мозъка да отделя ендорфини, което означава, че определено ще се почувствате по-добре. При тренировка кръвта се насища с кислород, мускулите започват да заякват, телата ни стават по-силни и гъвкави, кръвообращението се подобрява и всичко това въздейства пряко върху нашата увереност. “Здрав дух в здраво тяло” не е просто фраза, която хората са измислили просто ей така. В този израз всъшност има много истина и вие ще се уверите в това. Направете напук на своята тревожност и бъдете полезни за себе си. нека вашата тревожност е тази, която ви е накарала да започнете да спортувате и да водите по-здравословен начин на живот.


3. Захванете се с медитация и йога…

Намерете техника за медитация, която да бъде подходяща за вас. Посетете преподавател, който да ви научи как да медитирате, а ако ли не, то просто седнете в удобното кресло и затворете очи за 10 минути. Оставете мислите и умът да се отнесат на където желаят, не им се съпротивлявайте, а просто релаксирайте. Йогата от своя страна ще ви накара по-добре да почувствате своето тяло, процесите в него и всички усещания.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар