Каква температура да поддържаме докато спим?

Каква температура да поддържаме докато спим?
Повечето хора не знаят каква температура да поддържат в стаята си докато спят. В това отношение се допускат доста грешки, като проблемът е основно, че правим спалнята твърде топла. Поне ⅔ от хората се оказва, че спят в стая, която е много по-топла от препоръчителното за нашето здраве.


А каква трябва да е обстановката в стаята?


Учени съветват да гледаме на спалнята си като на пещера. Колкото и странно да звучи това, в подобно изказване има доста голяма логика. Учените припомнят, че всъщност човешкото същество (или както е официалното наименование на човека - хомо сапиенс) е еволюирало именно в условията на пещерите и в продължение на милиони години ние сме се приспособили идеално към тези условия. В този ред на мисли, идеалната спалня трябва да бъде тиха, мрачна, спокойна и прохладна. Противно на очакванията на мнозина, обляните от слънчева светлина топли и светли спални предлагат по-лоши условия за почивка от онези, които са по-скоро мрачни и в тъмни цветове.


Каква трябва да бъде идеалната температура в спалнята?


Специалистите са единодушни, че идеалната температура в спалнята трябва да бъде между 18 и 22 градуса. Счита се, че при тези условия човешкото тяло работи оптимално добре, успявайки да си почине качествено и да възстанови силите. При тази температура сънят е най-пълноценен и възстановяващ. При по-ниски температури от 18 градуса тялото е принудено да се опитва интензивно да поддържа своята температура. При температура от над 22 градуса в стаята, помещението става по-топло от необходимото и тялото постепенно започва да се натоварва от топлината. Понякога твърде топлата стая може да предизвика неприятни странични усещания, например чувство за тревожност, което се появява защото тялото иска да се охлади, но това му се отдава трудно. Подобно усещане може да се появи и в разгара на лятото, когато горещото време започне да изморява човешкото тяло.


Това е най-здравословната температура на вздуха…


Температурата между 18 и 22 градуса не е единствено подходяща за спане, но и е и най-подходящата и здравословна температура на околната среда когато сме будни. Нашите тела реагират много добре на подобна температура, което обяснява защо тя е препоръчителна и за отглеждане на малки деца в здравословна и приятна обстановка.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар