Как да оптимизираме пространството в малко жилище?

Как да оптимизираме пространството в малко жилище?
Има тенденция в много страни по света, включително и в нашата, хората да живеят във все по-малки по площ жилища. Вече отминаха времената на огромните къщи и апартаменти и сега много живеят в жилища около 60, най-много 70 квадратни метра или дори в студия със съвсем ограничена площ. Това означава, че организирането на пространството вече придобива съвсем друг смисъл и изисква да се обърне повече внимание на подредбата.


1. Заложете на многофункционалността

Ако разполагате с ограничено пространство обърнете внимание на избора на маса. Именно масата е един от най-важните елементи, на който да се отдели специално внимание. Подходящият избор на маса с по-мултифункционални възможности е много добро решение. Избягвайте малките и ниски масички за кафе, защото те не са подходящи за работа, нито са добри за хранене. Всъщност те единствено завземат много пространство. Вместо това, изберете една стабилна, качествена дървена маса, на която да можете да се храните, да работите, да четете или да пиете кафе с приятели. Може би си мислите че една малка масичка заема по-малко място, но това не е така. Тя всъщност заема почти девет пъти собствената си площ, тъй като нейният периметър покрива и част от пространството около нея.


2. Важната роля на дивана

Няма дом без диван. И както всеки може да се увери, той заема доста голямо пространство. Идеята е да не търсите малък и компактен диван, а по-скоро голям, който има под себе си възможност за поставяне на книги, чанти, списания и други вещи, на които постоянно търсите място. Добре е също така и ако изберете диван, който да може да се използва като легло когато ви дойдат гости, което ще рече да е по-голям.


3. Помислете за дизайна на кухнята

Постарайте се ако има възможност да поставите в средата на пространството плот, под който да има шкафове. Това ще бъде изключително полезно и ще има къде да съхранявате всички тенджери, чинии и прибори, а не само да тъпчете всичко в шкафовете около и над мивката. Един такъв плот също така позволява голяма мобилност при готвене и може да създаде удобството на едва ли не два пъти по-голяма кухня.


4. Оптимизирайте пространството във височина

Ако оптимизирате пространството във височина ще разполагате с доста допълнителни квадрати ценна жилищна площ. Използвайте тази идея за всяка стая. Кухнята можете да направите по-пълноценна с високи шкафове до тавана, а спалнята или дневната - с високи гардероби. Пространството при всички положения си е пространство и никога не е излишно, независимо колко на високо е.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар