Защо целулитът е проблем на жените?

Защо целулитът е проблем на жените
Макар че целулитът е основно женски проблем, той понякога създава проблеми и на някои мъже. Според специалисти, около 3% от всички засегнати от целулит са мъже, а според някои проучвания този процент може да достига и до 10.


Просто начинът на обличане на мъжете, тяхната по-голяма склонност да носят дълги панталони и това, че по-малко обръщат внимание на външния си вид поставя акцент по-скоро върху нежния пол.


Така или иначе е факт - действително жените са тези, които страдат основно от поява на целулит, докато при представителите на силния пол той е рядкост и почти не се среща.


Но тук отново възниква въпроса защо основно жените са тези, които страдат от проблеми с появата на целулит и кое ги отличава от силния пол. Отговорът на този въпрос се крие в съединителната тъкан. При мъжете тя е много по-здрава и устойчива, докато при жените те е по-малко издръжлива и по-податлива на подобни изменения. Да не говорим, че клетъчните стени при мъжете също са по-здрави и устойчиви.


Не бива да пропускаме и мускулната тъкан, която е много повече при мъжете от чисто физиологична и хормонална гледна точка. Просто естрогенът възпира женското тяло от трупане на мускули, а самите мускули са голям враг на мазнините и съответно на целулита.


Не бива да се пренебрегват и някои чисто културни особености, например това, че мъжете са физически по-активни, повече спортуват и се движат повече, което стимулира съединителната тъкан и я прави още по-здрава. Това от своя страна не позволява проникването на мастна тъкан в по-горните подкожни слоеве.


Освен здравината на съединителните тъкани, по-здравите стени на клетките и по-динамичния начин на живот, мъжете имат и още някои особености. Те трупат много по-малко мастна тъкан от жените, а нежният пол съответно трупа повече и то именно в най-рисковите от поява на целулит зони около бедрата и седалището.


За да намалят жените рисковете от поява на целулит, те трябва да се стремят съответно към по-ниско ниво на мастната тъкан в процентно съотношение с целия организъм, трябва да се стремят към натрупване и поддържане на повече мускулна маса, трябва да поддържат активен начин на живот и да спортуват за да тренират съединителните тъкани и да ги поддържат здрави.


Опитът показва, че жените, които водят активен начин на живот, спортуват редовно и се хранят здравословно, като цяло нямат проблеми с целулита, а дори и да има такъв, той е в пренебрежимо малки мащаби.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар