Има ли значение възрастта за появата на целулит?

Има ли значение възрастта за появата на целулит?
Като цяло, най-общото и широко разпространено мнение е, че възрастта няма значение за появата на целулит. Това обаче е спорно.


Действително, можете да видите много жени на 20, 25 или 30 години, които имат сериозен проблем с целулита. От друга страна, не са малко и онези, които дори на 50, 60 или 70 нямат проблем от това естество.


И все пак значението на възрастта не бива да се игнорира и пренебрегва напълно. Така например, ако една жена е предразположена да натрупа целулит и начинът и на живот също съдейства в тази насока, то определено с нарастване на възрастта вероятността за това се увеличава.


Допринасят различни фактори като например това, че с годините производството на естроген намалява, а с него и кръвоносните съдове стават по-малко еластични. Това от своя страна води до намалена циркулация и отслабване здравината на тъканите.


Друг фактор, който е свързан също с възрастта е отслабването на мускулите и загубата на мускулен тонус. Това също води до влошена циркулация. Освен това отслабените и отпуснати мускули позволяват натрупването на мастна тъкан - нещо, което трудно става ако мускулатурата е в добра форма.


Още един фактор става все по-рисков с годините и това е, че процентът на мазнините в тялото се увеличава. Както е известно, те се концентрират основна в седалищната област и около бедрата (но не само), което прави точно тези области най-предразположени към поява на целулит.


И ако при жените възрастта играе известна роля за формирането на целулит, то при мъжете значението на възрастта е още по-голяма. На практика, при мъжете появата на целулит е изключителна рядкост, но все пак между 3 и 10% от всички засегнати са от силния пол. На практика, сред засегнатите от целулит при мъжете почти изцяло това са хора от по-горните възрастови групи. От друга страна, сред младите мъже този проблем на практика почти не съществува.


Но нека се върнем отново на жените. Макар че възрастта не е основен фактор, тя все пак има някакво значение, макар и частично. Определено сред някои възрастови групи се наблюдава по-честа поява на проблем с целулита.


Така например, при жените доста важна роля играе възрастта около 30 години, когато жената обикновено ражда първото си дете, по-ангажирана е с кариерата и семейството си и не остава много време за спорт, упражнения и движение. Съчетанието на някои фактори като бременност и това, че след трийсет годишна възраст хората са склонни да загубят мускулна маса често прави този период от живота по-вероятен за проблеми с появата на целулит. Друг такъв момент е след настъпване на менопаузата, когато настъпват редица изменения в организма.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар