Има ли общо между гените и появата на целулит?

Има ли общо между гените и появата на целулит?
Много жени се опитват да разберат дали има връзка между гените и появата на целулит. Отговорът е малко относителен. Така например според специалистите в областта такава връзка определено се наблюдава.


Ако майка ви е със сериозни проблеми с целулит и баба ви също, то най-вероятно при вас вероятността от поява на целулит в един или друг момент от живота определено ще е по-голяма в сравнение с жени, на които майките и бабите не са имали целулит.


И обратно - ако и баба ви, и майка ви са имали винаги стегната и гладка кожа без подобни особености, то при вас шансът е доста по-добър от средния да се избегне дози досаден естетически проблем.


Гените обаче не са всичко. Така например, дори и всичките ви роднини от женски род да са с много сериозен целулит, ако вие редовно спортувате, движите се, правите си масаж, храните се здравословно и цялостно поддържате тялото си стегнато, атлетично и в добра форма ще сте в много по-изгодна позиция от други жени, чиито прадеди никога не са имали този проблем, но водят заседнал начин на живот.


В наши дни в много аптеки се предлагат различни тестови, които са разработени специално за да покажат дали една жена е склонна да образува целулит или не. Учените обаче постоянно подчертават, че генетичният фактор играе малка роля и не е нужно да се фокусираме върху него.


Самият факт, че сте жена ви прави предразположена към поява на целулит, колкото и това да не ви харесва. Ето защо много учени определят харченето на пари за подобни тестове като разход за нещо, чиито въпрос най-вероятно ще е утвърдителен.


Според много специалисти изучаващи целулита, за жените е препоръчително да взимат превантивни мерки още преди целулитът да се е появил, защото вероятността това да се случи в даден момент от живота е около 90%.


Сред превантивните мерки е поддържането а здравословно тегло, поддържането на по-нисък процент телесна маса, поддържането на тонизирана и стегната мускулатура и доброто хидратиране. Може би сте забелязали, че сред спортистите, независимо дали професионални или любители, на практика подобен проблем почти не съществува или ако съществува, той е пренебрежимо слабо изразен, което се дължи на тяхната активност.


Така че, мислейки за целулита е по-добре да се фокусирате върху това, което можете да направите сами, а не да се надявате или да се страхувате от гените си.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар