Планирайте менюто си за седмицата

Планирайте менюто си за седмицата


Планирайте менюто си за деня


Според специалисти по здравословно хранене, планирането на седмичното меню е един от най-добрите начини да се храним питателно, да набавим на тялото си всички нужни хранителни вещества и да стопим излишните мазнини, включително и подкожните.


Създайте си седмичен план на хранене...

Според диетолозите, едно от най-добрите решения в хранителния режим е да планирате менюто си за седмицата напред, от понеделник до неделя. Това със сигурност ще направи вашето хранене много по-разнообразно, защото заставайки пред таблицата ще добивате обща представа за това какво сте яли и какво ще ядете в следващите няколко дни. Така никога няма да повтаряте хранителни продукти и тялото ви има по-голям шанс да получи всичко необходимо.


Как да си съставите график?

Най-добре е да съставите графика с менюто под формата на таблица, а в самата таблица първоначално напишете за всеки ден по едно ястие за всяко хранене (едно за закуска, едно за обяд, едно за следобедна закуска и едно за вечеря). Старайте се всичко да е колкото се може по-пъстро и питателно. След като се придържате известно време към този режим на хранене, ще откриете пропуските и ще измислите към всяко ястие по някоя допълнителна алтернатива докато менюто стане идеално запълнено с всички необходими хранителни продукти, витамини и минерали.


Така се стопяват излишните мазнини по-лесно...

Специалистите по здравословно хранене съветват да планираме менюто си за деня много стриктно и припомнят, че хората чието меню е добре планирано и балансирано, в дългосрочен план имат значително по-големи шансове да придобият фигурата за която мечтаят. Те подбират по-практично хранителните продукти, подправките и начините на приготвяне.


Планирайте и количествата...

Под планиране на менюто имам предвид да помислите не само за продуктите, които ще консумирате, но също така и за количествата и времето, в което ще ги ядете. Сипвайте си само по една порция на хранене и никога не си слагайте втори път. За извънредни случаи, в които не можете да издържите и сте наистина гладни, а не просто лакоми, добре е да имате малко ядки и семки под ръка. Това могат да са орехи, бадеми, макадамия, фъстъци, бразилски орехи, тиквени семки, слънчогледови семки. За разнообразие някой път можете да замените ядките с малко сушени плодове или фурми.


Нарушаването на хранителния режим…

Разрешете си един път в седмицата да нарушавате хранителния режим, който сте си изградили. Така ще бъдете много по-стриктни и изпълнителни през останалите дни от седмицата.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар