Обзавеждане на детска спалня

детска спалня
За много родители детската спалня е стаята, която е най-трудна за обзавеждане. Това важи в най-голяма степен когато детето е по-голямо и може само да взима решения и да има свое мнение.

В единия случай може да доставите удоволствие на вашият младеж и да го оставите да избира, като вътрешно се молите да е наследил поне малко от вашето чувство за естетика или хормоните да не са му разбъркали представите. В другия обаче, когато говорим за 5-6-7-8 годишно хлапе, не винаги може да се излезе наглава с упорството им, а и те си имат свои си възприемания за заобикалящия ги свят. Така че нищо чудно да си харесат обзавеждане за детска спалня в напълно неподхождащи си цветове.

От друга страна пък естетиката и вкусът към красивото не само се наследява, ако не се развие в ранните детски години, той просто ще закърнее. Ето защо вие в ролята на родител и човек с повече опит е нужно да “побутнете” желанията на детето си в правилната посока, но не като се налагате, а просто да покажете и да се отдръпнете и го оставите да избира. Изборът няма да е толкова невъзможен, защото на тази възраст повечето деца вече успешно правят един или друг избор. Ако пък детето се затруднява, винаги може да изберете вместо него обзавеждането на неговата детска спалня.

И тъй като много реномирани и доказали се на пазара магазини за мебели по поръчка вече предлагат и онлайн своите каталози, нищо не пречи да седнете някой ден със съкровището си пред монитора и забавлявайки се, да разгледате различните модули за детска спалня.

Добре е да се допитвате до мнението му. Например показвате някакъв комплект и го питате дали не му харесва. Ако сте почти сигурни, че ще избере нещо, което не е много практично, може да подберете тези комплекти, които ще ви вършат повече работа – например тези с гардеробчета, скринове и други места за съхранение на вещи и дрехи. Все пак наясно сте, вярвам, че детето ви няма да гледа колко чекмеджета има леглото от синият комплект, на който леглото е вградено в гардероба, а дали композицията му харесва, както и цвета й.

Така че няма нищо лошо да помогнете при избора му и това съвсем не е манипулация, поне не от лошите видове. Това е манипулация, която ще развие практичното и естетическо мислене в детето ви. Да, няма да е веднага, но постепенно то ще стигне до различни изводи.

Какво все пак да има в една детска спалня? На първо място, разбира се това е леглото, както и място за дрехите, но повечето легла имат и чекмеджета в основата си. Да, колкото повече детето расте, толкова повече дрехи ще трупа, но като за начало е добре. После ви трябва гардероб, бюро, ако е ученик, място, където да си нарежда играчките или вещите от голяма важност за него. И ако всичко това е поднесено в подходяща композиция за детето става истински рай да си стои в стаята, съсредоточено над уроците или игрите, а защо не и някоя пакост? За подрастващите пък стаята е от огромно значение, защото там те посрещат своите гости.

Не забравяйте да се ръководите по детето при обзавеждането на детската спалня, защото все пак това е неговата стая, там където то се оттегля за почивка и вашите приятелки няма да влязат там да пият кафе. Така, че ако вашият наследник поиска стая в нетипични цветове и мебели, може би е добре да удовлетворите желанието му, още повече, че често нещата бързо се менят и вкусовете им също. Така че, ако днес иска черни пердета и до стената, на които гордо се мъдри поредния герой от филм за вампири, може би утре ще видите сини или оранжеви тонове на пердетата, заедно с някой пейзаж или по-облечен модел на стената. Децата се променят, а нашата работа е да сме гъвкави като тях.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар