Няколко неща, които трябва да знаете за паническите атаки

Няколко неща, които трябва да знаете за паническите атаки
Паническите атаки са много често срещан проблем в съвременното общество. Настоящата статия не замества консултация с психиатър или психолог. Тя единствено има за цел да ви запознае информативно с някои основни моменти около явлението “паническа атака”.


Паническите атаки…

При паническа атака хората изпитват силен страх, че ще припаднат. Бързам да ви кажа, че това няма как да се случи, защото всъщност пулсът се учестява и кръвното налягане се повишава. Тоест, това което се случва с тялото ви напълно противоречи на състоянието, при което човек може да припадне.


Справянето с паническите атаки…

Паническата атака сама по себе си е просто симптом. Да се борите със самата паническа атака е равностойно на това да имате течащ покрив и да не поправите повредата, а да се мъчите да подсушавате локвите по пода. В случая, най-често това е симптом на твърде голяма тревожност и вътрешно емоционално и психическо напрежение. За да се справите с паническите атаки не е нужно да се борите с тях, а да се отпуснете, да дишате спокойно и да се оставите на напрежението без да му се съпротивлявате. Оставете паническата атака да си замине тогава, когато тя сама реши. Вместо да се борите с нея, намерете занимание, което ви доставя удоволствие. Намерите израз на напрежението под формата на спорт и изкуство. Така ще се почувствате по-отпуснати и паническите атаки чувствително ще се разредят.


Тревожността и паническата атака не са лудост…

Много хора с панически атаки си мислят, че полудяват. Бързам да ви успокоя. Тревожността и паническата атака не са лудост, а са симптом на голямо напрежение, стрес, понякога емоционална травма, проблеми в детството и много други. За да разберете какво причинява вашата тревожност се консултирайте с психолог. Има специалисти, които притежават богат опит в областта и това може да ви е от голяма полза.


Страхът от полудяване, задушаване или дори смърт…

Това е страх, който повечето хора изпитват при паническа атака, но той е неоснователен. Няма данни някой да е преживял подобно нещо при паническа атака. Колкото и да ви се струва нелогично, това е напрежение, което причинява физически симптоми, зад които в повечето случаи не се крие нищо друго. Самата паника ще дойде и ще си замине бе да остави следи.


Как да постъпите при паническа атака?

Най-голямата беда при паническа атака е това, че човек се опитва да овладее ситуацията и да наложи контрол, при което се стяга още повече и преживява още по-голямо напрежение. Вместо това просто чакайте да отмине и вижте какво ще стане, а именно - да видите, че няма да стане нищо.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар