Как и колко да тичаме, за да отслабнем ефективно

ефективно отслабване
Ако планирате да започне да тичате, за да отслабнете ефективно, вие сте на прав път. Но внимавайте: загубата на мазнини е нещо различно от изгарянето на мазнините и за да отслабнете наистина, за да се отървете от излишните мазнини и да увеличите чистата мускулна маса е важно първо да знаете как функционира тялото ни.

По принцип, когато тичаме нашето тяло използва както въглехидрати, така и мазнини за енергия. Използването на въглехидрати или мазнини по време на тичане зависи от скоростта и интензивността, с която се тича: за обиколки с висока интензивност или интервална тренировка (тренировъчни сесии с моменти на висока интензивност, редуващи се с моменти на възстановяване) тялото ни използва предимно въглехидрати. Това е така, защото те са по-бързи за използване. Ако пък тичаме с бавни темпове за продължителен период от време, нашият метаболизъм ще изгаря мазнините.

Това означава ли, че да тичаме бавно и продължително е достатъчно, за да отслабнем?


Не, защото, за да отслабнете, не е достатъчно да изгорите само мазнините, които са в повече. В действителност трябва да се изгарят повече калории, отколкото сте приели. И колкото по-здраво работите по въпроса, толкова повече калории ще изгорите. Може да го постигнете тичайки или практикувайки който и да е спорт или физическа активност.

Така че, за да изгаряте много калории с тичане трябва да се движите и да правите упражнения с висока интензивност. Не, не чак спринт, но горе-долу около 80% от максималния ви пулс. Да речем, с темпо, което ви пречи да говорите с партньора, с който тренирате, или точно под аеробния праг. Налице е едно НО: за да тичате с тази скорост трябва да бъдете много добре тренирани, но ако целта ви е загуба на тегло най-вероятно няма как да сте добре тренирани и издръжливи. Така че, ако не е за вас, трябва да намерим малко по-различна стратегия.

Може да опитате с програмата на ЛъкиФит за ефективно отслабване, изготвена от професионалисти, които ще ви обърнат нужното внимание.

Но ако все пак държите на тичането, може да опитате с промяна на темпото или от ден на ден или в рамките на една и съща сесия от обиколки. След няколко месеца на редовно тичане, може да започнете да вмъквате една или две сесии спринт за седмица: около 20 минути до 80% от максималния пулс (но задължително след много добро разгряване). Друг вариант е да започнете да правите интервални тренировки: 2 минути с висока интензивност, винаги на 80% от честотата на сърдечния ритъм и 2 минути с бавни темпове, за да се възстановите.

Да правите общо по 10 обиколки е едно добро начало, за да започнете да отслабвате ефективно: тогава може да увеличите времето или броя на повторенията.

Ако не се отказвате, имате воля и устоите на мислите от типа „мързи ме” или „от утре”, след известно време резултатите ще са налице. А ако го превърнете в навик, в начин на живот – още по-добре! 

Не спирайте да тичате.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар