Добра хигиена в кухнята: сменяйте кухненските кърпи ежедневно

сменяйте кухненските кърпи ежедневно
Всички вие знаете колко е важно да перете често хавлиената кърпа за баня, а също така и кърпите, в които бършете ръце след миене. На кухнята и на кухненските кърпи обаче трябва задължително да отдадете малко по-особено внимание.


Тъй като кухнята е мястото на което се приготвя храната за семейството, хигиената е от особено голямо значение и малките пропуски могат да доведат до сериозни стомашни проблеми и разстройства.


Когато кърпата за ръце се намокри, тя става идеална среда за развитието на различни микроорганизми, които съвсем не са толкова безобидни, колкото повечето хора си мислят.


Ако кърпата остане повече от един ден тези микроби започват да се размножават твърде много. Резултатът е още по-лош ако в кухнята е топло и влажно.


Специалисти съветват да заменяме кърпите всеки ден с чисти, защото така рискът ще бъде избегнат или най-малкото ще бъде сведен до минимум.


А как да перем кърпите?


Добре е да ги изпирате на висока температура в пералната машина, като е препоръчително да слагате достатъчно прах за пране. Това ще убие микробите, които иначе биха могли да заплашат нашето здраве.


След пране можете да изсушите кърпите на слънчево и проветриво място, например на терасата, а защо не и сушилня, която вече все повече домакинства приемат за необходимост, а не както е било преди - за излишен лукс.


А защо е толкова важна хигиената на кухнята и кухненските кърпи?


Може и да ви се струва преувеличено, но трябва да сте много внимателни когато става дума за чистота в кухнята. Причината е, както вее споменахме, че тук се приготвя храна. Както знаете, възрастните хора и малките деца са по-чувствителни и податливи на стомашно-чревни разстройства, така че ако в семейството ви има членове на тези възрастови групи трябва да сте още по-прецизни в чистотата.


Подсушаването на чиниите...


Кърпите и тяхната чистота е от особено значение, защото много често кухненската кърпа се използва за попиване на влагата от съдовете след миене на чиниите. Ако кърпите не са достатъчно чисти, микроорганизмите, които са се навъдили в условията на постоянна влага, могат да попаднат върху тях, а от там пътят до храносмилателната система не е много дълъг и сложен.












Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар