Вечерното питие - полезен навик или битов алкохолизъм?

Вечерното питие
Повечето българи имат навика да си пийват по някоя и друга чашка алкохол вечер преди или след вечеря, като най-предпочитани са виното, бирата и ракията. Но не само българите имат този навик. В това отношение, оказва се, ние сме типични южноевропейски народ. Не по-различни са гърци, италианци, хървати, сърби, дори някои по-отдалечени средиземноморски народи като французите.


Рисковете от вечерната напитка...


Както всичко друго в живота, консумацията на алкохол трябва да се практикува с изключително голямо внимание и мярка. На първо място, ако сте на гости или с приятели в никакъв случай не бива да карате кола, мотор или каквото и да било друго превозно средство след консумация на алкохол. Ако сте пили дори и сами няколко глътки, по-добре помолете някой да ви откара или си повикайте такси. Не бъдете неразумни, защото рискуване не само собствената си сигурност, но и тази на останалите, които са във вашата компания и хората по пътищата.


Но има ли пиенето директно влияние върху здравето?


Оказва се, че влиянието върху здравето на човека е огромно и в това няма и капчица съмнение. Консумацията на алкохол в минимални количества би могло да е доста ползотворно. Така например чаша червено или бяло вино, 25 грама уиски или ракия, както и една чаша хубава бира могат да имат много положителен ефект. В подобни количества алкохолът отпуска нервната система, подобрява кръвообращението, подобрява настроението и повишава сексуалното желание. Учените мислят че в тези количества много видове алкохол могат да са полезни.


Битовият алкохолизъм…

Ако обаче пиенето се практикува не в тези минимални количества, за които споменахме, а в по-големи дози и на ежедневна база, човек би могъл да развие резистентност към положителните ефекти на алкохола и да се превърне в един вид домашен алкохолик, дори и да не му се случва да пада по улиците или да се излага пред съседите. Консумацията на по-големи количества води до проблеми с килограмите, със сърдечно съдовата система, с нервите и дори със съня. Да не споменаваме, че съществува реален риск от развитие на някаква зависимост. Факт е, че българите масово злоупотребяват с алкохол и ако считате, че случаят с вас или ваш близък е такъв, моля обърнете се за консултация с вашия личен лекар!

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар