Стрес: как да действаме непосредствено след стрес?

Стрес: как да действаме непосредствено сред стрес
Стресът съпътства живота на всеки един от нас. Има много неща, които бихте могли да направите за да се избавите от напрежението в дългосрочен план, но най-сложно е в рамките на първите 24 часа след стресиращото събитие. Това може да е уволнение от работа, или раздяла с партньор, или голям скандал с обичан човек - няма значение. Важното е да канализирате напрежението и да го изкарате от вас по един здравословен начин.


1. Изгорете стреса с движение. Излезте навън. Извън четирите стени на офиса или дома ви стресът ще ви изглежда много по-малък. Движете се, първоначално можете да вървите много бързо за да раздвижите кръвта добре. След това можете да направите кратка пауза на спокойно място - пейка в парка, на морския бряг, на брега на реката. След кратка почивка можете да продължите да се движите вече по-спокойно. Добре е да се движите по възможност с часове. След една 2 или 3 часова дълга разходка напрежението ще е значително спаднало. Ако спортувате редовно бихте могли да потичате. Това също ще направи чудеса. Тялото и емоциите са тясно свързани и ефект ще има. Движението ще ви избави от много напрежение.


2. След стрес можете да си дадете един ден почивка от здравословното хранене и да хапнете нещо, което ви доставя удоволствие. Може да е шоколад, шоколадова торта, пица, кекс или нещо друго. Има много храни, които в дългосрочен план са вредни, но ако си ги позволите някой път, те могат да задействат в мозъка някои центрове, които са отговорни за усещането за щастие.


3. Никакъв алкохол. Защо ви казвам това? Защото въздействието на алкохола в първия момент може да е отпускащо, но в последствие ще доведе до усещане за депресираност и подтиснатост, а това ще влоши още повече нещата.


4. Споделете проблема с човек, на когото имате доверие. Отидете при приятелка, разкажете и всички подробности и я помолете просто да ви слуша. Не е нужно да ви дава съвети. Просто и обяснете как се чувствате и се опитайте да опишете чувствата си. Разговарянето по даден проблем може значително да намали напрежението.


5. Практикувайте несъпротивление и приемане. Това са основни принципи от йога, които помагат на хората да живеят по-леко и спокойно. Имайте предвид, че голяма част от напрежението, което изпитвате е от това, че не желаете да приемете случилото се и вътрешно се противите на проблема. Просто се отпуснете и се оставете на ситуацията в момента все едно гледате филм. Това ще ви помогне да се почувствате по-спокойни и по този начин да достигнете до по-правилни и адекватни действия за да решите въпроса. Така например, ако сте спокойни и отпуснати имате много по-добри шансове да си намерите друга работа след уволнение, отколкото ако сте едно кълбо от нерви.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар