Събуждането определя целия ни ден

Събуждането определя целия ни ден
Някои проучвания показват, че има значителна връзка между началото на деня и усещането, което преобладава в нас до момента, в който решим да си легнем. Така например, ако сутринта човек започне деня с приятно занимание и без да бърза, с лека закуска и малко време само за себе си, то усещането за щастие през останалата част от деня ще бъде много по-високо.


От тук се очертава и основния проблем на работещите хора, а именно необходимостта да започнат деня на високи обороти. Може и да е важно за професионалния ви живот да станете в 6, а в 7 и 30 да сте на работа, но на вашето тяло и мозък изобщо не им пука за вашите задължения.


По същия начин както деня започва с изгрев и постепенно слънцето започва да се издига над хоризонта, така и тялото се нуждае от много повече време за да може да премине от състояние на сън към бодърстване. За човешкото тяло е напълно неестествено да скочи веднага от леглото и да полети към банята, тоалетната, гардероба и кафеварката, правейки всичко като на състезание.


Реално погледнато, на тялото могат да са му необходими дори и два - три часа за да везе в ритъм, а очевидно сутрин никой не разполага с толкова много време да се шляе из къщи.


В допълнение, оказва се, че има и много тясна връзка между сутрешното събуждане с будилник и лошото настроение за деня. Часовникът ни изтръгва от съня по един наистина много агресивен начин, което е голям стрес за организма. Дори и да започнете деня с усмивка, някъде там мозъкът е стресиран от звука на часовника и се опитва да преодолее тази неприятна емоция.


Всичко това обяснява защо предприемачите, хората притежаващи собствен бизнес и работещите у дома са много по-високо в стълбицата на щастието. При тях в много по-голяма степен съществува възможността да определят сами своето работно време и да го съобразят със своите индивидуални особености.


На дъното на класацията по щастие пък попадат някои професии със строго определено работно време като преподавателите, които не само, че трябва да започнат деня си изключително рано, но и трябва още със ставането да са готови за общуване с много и различни хора и да поддържат оптимално настроение и ниво на енергия.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар