Как да изградим силна нервна система?

силна нервна система
Много специалисти са на мнение, че генетичният фактор е основен когато става дума за някои емоционални разстройства и нервни проблеми. Това може и да е вярно, но правилният начин на живот със сигурност е не по-малко силен фактор от вашите гени в това отношение. Както е с имунната система на човека, нервната система изисква сериозни грижи и правилно отношение. Така тя ще работи пълноценно и ще може да ви изведе в добро състояние през стресовите ситуации в живота подобно на добре конструиран кораб, който може да премине непокътнат и през най-силната буря. Някои хора съзнателно поставят себе си постоянно в стресови ситуации, защото така считат, че ще изградят по-силна нервна система. В някои ситуации това е до някъде вярно, но на ежедневна база постоянното излагане на стресови фактори всъщност ще ви подтисне, разбалансира и ще уязви вашата нервна система, особено ако тя е по-чувствителна. Но как да заздравим нервите си?


1. Здрав сън

Здравият нощен сън от поне 8 часа е първият фактор за здрави нерви. Преди да обвините майка си или баща си, че са ви създали емоционално лабилни, по-добре се запитайте дали не сте наследили от тях някой лош навик, например да не спите достатъчно. Дори и да притежавате най-добрите гени от своите родители, недостатъчният сън може да ви създаде куп грижи и неприятни емоции.


2. Спорт и движение

Спортът и двигателната активност са от решаващо значение за това да се чувствате емоционално спокойни, силни и стабилни. Колкото по-добра форма придобивате, толкова по-силни ще се чувствате вътрешно. Да не говорим, че ежедневното движение е фактор номер едно за поддържането на ниски нива на стреса.


3. Пълноценно хранене

Понякога прекаляването с някои храни и напитки може да създаде у вас неприятно усещане за стрес и напрежение. Подобно влияние оказва прекаляването с кофеина и прекомерната консумация на захар. Алкохолът е друг враг, който прави човека подтиснат и податлив на депресия. Вместо това, заложете повече на храните, които подсилват нервната система, например бананите. В съвсем малко количество е полезен и шоколада. Яжте изобилие от пресни плодове и зеленчуци, консумирайте пълнозърнести храни, ядки, здравословни мазнини и белтъчини. Много благоприятно влияние на нервите оказва рибата. Внимавайте и с количествата храна. Преяждането натоварва стомаха и целия организъм, създавайки усещане за стрес.


4. Пълноценна почивка

Пълноценна е онази почивка, по време на която се откъсвате напълно от служебните си задължение и от работата в офиса. Подходящи занимания са разходките сред природата, излетите, гледането на филми, слушането на музика, четенето на интересна книга или пък защо не практикуването на някое хоби.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар