Колко е важна закуската?

Колко е важна закуската
Закуската е най-важното хранене за деня. Това се чува постоянно от специалистите по здравословно хранене, от нашите лични лекари, но също така и от нашите баби и дядовци, които са ни повтаряли тази истина всеки ден когато сме били малки.


До колко обаче е важна закуската и до каква степен сме на ясно какво представлява наистина здравословното хранене сутрин?


През последните години се води много сериозна дискусия относно сутрешното хранене. В едно няма съмнение - трябва да закусваме. Освен това, закуската трябва да се яде в рамките на два часа след ставане - не повече. С това всички са единодушни и никой дори и не си помисля да го отрече. Дали обаче закуската трябва да е най-голямото и обилно хранене за деня?


Все повече мнения се обединяват около това, че не закуската, а обядът трябва да е основното и най-обилно хранене за деня. Факт е, че за много хора храненето сутрин не само не е приятно, но те дори се отвращават от това да започнат деня с храна, а всяка хапка предизвиква позиви за повдигане.


Това е типично за хора, които не са свикнали да се хранят и с времето този проблем отшумява. Въпреки това обаче, дори и когато свикнат да закусват, хората споделят, че действително нямат апетит веднага след ставане и храненето ги затруднява.


В такава ситуация не може да се отрече, че е някак нечовешко да караш някой да се тъпче на сила докато още не си е отворил очите. И това си има обяснение. Вечер докато спим нашето тяло преминава на съвсем друг режим на работа. Сутрин след ставане е нужно известно време за да можем да се поосвежим и казано на прост език - да дойдем на себе си.


При някои хора разсънването отнема много повече време, отколкото при други, ето защо за някои хора сутрешното хранене е неприятно. Йога съветва да слушаме тялото си. В този ред на мисли тялото на много хора им казва сутрин рано, че те не са готови за хранене. Това е така, защото храносмилателната система все още не е превключила на дневен режим и все още продължава “да спи”, образно казано.


Ако и вие сте от този тип хора, тогава най-добре е да не се насилвате прекалено, а просто да хапнете нещо съвсем леко, например едно яйце с филийка пълнозърнест хляб или пък един сандвич с шунка и кашкавал. Изпийте и чаша плодов сок. Ако можете, хапнете чашка овесени ядки с мляко. От това няма да ви стане тежко, а храносмилателната система ще премине на по-интензивно ниво на работа. Ето какво е най-доброто решение за мразещите да закусват сутрин.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар