Кои напитки ни стресират най-много?

Кои напитки ни стресират най-много
Има напитки, които ни правят по-малко устойчиви на стрес и напрежение и дори повече - те самите могат да предизвикат напрежение и неприятни усещания. Нека видим кои напитки могат да играят ролята на стресор и защо:


Алкохол


Алкохолните напитки могат да бъдат нож с две остриета когато става дума за стрес и тревожност. От една страна, действително алкохолът има леко успокояващ ефект, но негативните страни са много повече.


Докато аклохолът указва леко седативен ефект и отпуска тялото, в същото време той намалява производството на серотонин, който ни е по-добре познат като хормон на щастието. Когато човек произвежда по-малко серотонин всички симптоми на тревожност, стрес и депресия се задълбочават и влошават.


Това означава, че ако на момента преживявате някакъв стрес, алкохолът временно ще ви отпусне, но след като неговото въздействие отмине стресът ще изглежда още по-страшен и непреодолим поради намаленото ниво на серотонин.


Това неприятно качество на алкохола го прави изключително вреден и опасен за хора, които страдат от различни депресивни състояния, защото той единствено задълбочава техния проблем.


Много хора, които страдат от тревожност се опитват да се справят с това състояние като консумират алкохол, но скоро разбират, че той единствено влошава симптомите на тревожност още повече, причинявайки виене на свят, подтиснатост и други.


Особено внимания трябва да обърнат хората със социална тревожност, защото при тях има завишен риск от развитие на зависимост към алкохола. Причината за това е, че те лесно привикват към чашката, която им помага да се отпуснат в социална среда.


Кофеинови напитки


Другият враг на страдащите от стрес и тревожност са напитките, които съдържат кофеин. На първо място една такава напитка е кафето. В минимални количества и от време на време кофеинът може дори да има стимулиращ ефект. Освен това, той може да играе дори положителна роля ако човек се чувства унил и подтиснат.


При хора обаче, които страдат от високо напрежение в личния или професионалния живот и при които често има стресови ситуации и тревожност, кофеинът може да има доста негативен ефект.


По тази причина терапевтите често съветват своите пациенти да спрат консумацията на кофеинови напитки ако преценят, че пациентите са изложени на стрес. Кофеиновите напитки по никакъв начин не помагат на човека да преодолее напрежението.


Освен кафето има и много други напитки съдържащи кофеин, които също не са препоръчителни за хора, които са изложени на стрес и напрежение. Такива могат да са дори някои много полезни напитки като черен и зелен чай.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар