Кои храни ни предпазват от стрес?

Кои храни ни предпазват от стрес?
Емоционалното и психическо здраве на човека са тясно свързани с неговите хранителни навици. Оказва се, че докато някои храни ни правят по-спокойни, по-уверени, по-силни и по-оптимистично настроени, то други въздействат по точно противоположен начин. Важното е когато избираме с какво да се храним да знаем кое е добро за нас и винаги да правим разумен и интелигентен избор. Това е от още по-голямо значение ако сме изложени на стрес. Ето защо тук искаме да ви предложим кратък списък с храни, които помагат да преборим стреса и да живеем един по-спокоен и хармоничен живот.


Фъстъци

Фъстъците отдавна са известни като ценна храна за мозъка. Те са богати на ценни за здравето мастни киселини, което ги прави ценни при ежедневна консумация. А кога е най-доброто време за да си похапнем малко фъстъци? Винаги, но всъщност действително е малко по-добре ако ги използвате като следобедна закуска, която да ви помогне да свържете обяда с вечерята, играейки ролята на мост, който да не ви позволи да огладнеете твърде много и да прекалите с храната вечерта.


Овесени ядки

Овесените ядки са супер храна, която е най-добрата възможна закуска не само за онези, които спортуват, но и за хората, които искат да подобрят своята устойчивост на стрес. Оказва се, че овесените ядки стимулират мозъка да отделя серотонин, а на човек му е нужно именно това за да може да почувства вътрешно успокоение и баланс.


Пуешко

Пуешкото месо е не само изключително полезно за онези от вас, които залагат на фитнеса и на здравословния начин на живот. Това също е една изключително полезна за нервната система храна. Пуешкото месо съдържа триптофан, който благоприятства нервната система и създава приятно отпуснато и дори сънливо усещане. Сандвич с пуешко за вечеря може да се окаже добро решение за справяне с ежедневния стрес и може да подейства като сънотворно.


Сьомга

Сьомгата е изключително богата на омега-3 мастни киселини. Това от своя страна е изключително благоприятно, защото именно от това се нуждаем по време на стрес за да не се отделя твърде много кортизол в кръвта. Ядейки редовно сьомга, вашето тяло ще се чувства по-спокойно, по-релаксирано и ще понася по-добре напрегнатите ситуации.

Портокали


Банани

Бананите отдавна са известни като една от храните, които имат най-добър ефект върху емоционалното и психическо състояние на човека. Те съдържат вещества, които карат човешкото тяло да се почувства по-отпуснато и релаксирано, а следователно и да бъде по-устойчиво на стрес. Така че ако търсите наурално успокоително средство, което да е подходящо за цялото семейство и което да поставите на масата, тогава бананите са доста добра идея.


Портокали

Малко храни са по-полезни за нервната ситема от портокалите. На първо място те притежават изключително наситени цветове, вкус и аромат, които въздействат върху емоционалното и психическо състояние по много благоприятен начин. Освен това, те са изключително богати на витамини, което въздейства цялостно върху тонуса и чувството за благоденствие в нашето тяло.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар