Какви са рисковете от пиенето на твърде много вода?

пиенето на твърд много вода
Повечето хора са склонни да забравят пиенето на вода залисвайки се в ежедневните си ангажименти. Това обаче е много вредно, не само за здравето, но и за външния вид. От друга страна, с водата не бива и да се прекалява, защото прекалената хидратация също не е препоръчителна и носи редица рискове.


Като цяло, човешкото тяло усеща как точно да постигне баланс между приема на течности и тяхното отделяне, но ако пиете твърде малко или твърде много вода, това може сериозно да го претовари и да подложи неговите възможности да се справи на изпитание.


Не пийте повече от литър вода за един час...

Едно от първите правила за да избегнете прием на твърде много течности е да не поемате повече от един литър вода в рамките на един час, дори и ако сте обезводнени след интензивна тренировка. В такива ситуации е добре да поемате водата през малки интервали от време и в малки количества. Причината е, че по-голямо количество вода може сериозно да натовари бъбреците и да доведе най-малкото до задържане на вода.


Внимавайте особено много при интензивни тренировки!

Атлетите, маратонците и други активни спортисти са особено застрашени от пиенето на твърде много вода, защото при тренировка те е изпотяват твърде много, което може да ги накара да поемат по-голямо количество, отколкото са в състояние да обработят.


Слушайте тялото си…

Много важно е да слушате тялото си, защото то е най-точният индикатор. Пийте когато сте жадни и колкото ви се пие - нито повече, нито по-малко (с повишено внимание на моментите, в които сте спортували интензивно!).


До какво може да доведе прекаленото пиене на вода?

Прекаленото хидратиране може да доведе до хипонатриемия. Това е състояние, при което тялото губи сол поради твърде много поети течности и не може да се постигне баланс. Това води до неприятни физически симптоми, които могат да варират в значително норми според степента на проблема. Симптоматиката се изразява в замаяност, виене на свят, подуване, а при сериозни състояния и до повръщане, загуба на съзнание и дори кома!


Според учени, за да се постигне баланс човек не бива да приема повече от 3,7 литра за мъжете и 2,7 литра за жените. Ако сте подложени на активно потене от интензивна физическа дейност (ако например сте атлет), тогава можете да си позволите от 1,5 до 2,5 чаши вода допълнително, но не забравяйте да сте изключително внимателни и да не прекалявате.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар