Управление на стреса - приемане и адаптиране

Управление на стреса - приемане и адаптиране
Много източници на стрес в ежедневния живот за съжаление са неизбежни. Ние нямаме власт да предотвратим или променим редица неприятни стресови фактори, като например смъртта на любим човек, тежко заболяване или национална рецесия, която заплашва финансовото ни състояние и дори създава риск да останем без работа. В такива случаи най-добрият начин да се справим със стреса е да приемам нещата такива, каквито са. Приемането може да бъде много трудно, но в дългосрочен план това е по-лесно, отколкото да издигаме стена срещу ситуацията, която не може да се промени.


Не се опитвайте да контролирате неконтролируемото. Много неща в живота са извън нашия контрол, особено що се отнася до поведението на други хора. Някои хора, които виждаме в ежедневния живот са наистина неприятни. В редица случаи те са неприятни и за самите себе си и нито те сами могат да се променят, нито вие можете да промените тяхното мислене и характери. Вместо да се съсредоточвате над тях, по-добре се концентрирайте върху нещата, които можете да контролирате, като например начина, по който сте избрали да реагирате на проблемите.


Потърсете посока нагоре. Когато сте изправени пред големи предизвикателства, опитайте се да погледнете на тях като на възможности за личностно израстване и за упражняване на собствените си умения. Ако вашите собствени грешни избори са допринесли за една стресова ситуация, съсредоточете се върху тях и се учете от грешките си. Това може да ви е от голяма полза в бъдеще и да ви помогне да не изпадате повторно в подобно положение.


Научете се да прощавате. Приемете факта, че живеете в един несъвършен свят, и че хората правят грешки. Няма смисъл да потъвате в гняв и негодувание. Освободете се от негативната енергия с помощта на прошката и оставяйте нещата да преминат.


Заобиколимия стрес…


Не всеки стрес обаче е нужно да бъде приет. Някои източници на стрес, които изглеждат непреодолими не са такива. Един такъв стресов катализатор е перфекционизмът. Този проблем се заражда когато поставите твърде високи стандарти пред себе си и това създава невъзможност да изпълните собствените си изисквания. не се опитвайте да правите нещата съвършено и просто се задоволете с това да ги правите добре. Това може да се окаже добър начин да се освободите от много негативни емоции, които винаги са ви измъчвали, а вие сте приемали като непреодолим стресов фактор.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар