Очният контакт е тайната на успешните жени

Очният контакт е тяйната на успешните жени
Очният контакт е тайната на успелите жени. Ще попитате в какъв смисъл успели? Бързам да ви отговоря с едно изречение - успели във всяка сфера на личния и професионалния живот. Очният контакт има огромно значение в офиса, където всеки ден се налага да общуваме с познати и непознати хора и където доверието между хората е основополагащо. Очният контакт е важен в грижата и възпитанието на детето, в общуването с приятели и роднини. Той е от изключително значение и в общуването с партньора, както и в намирането на такъв.


Колко е важен очният контакт?

Учени са изчислили, че между хората приблизително около 67% от комуникацията преминава през очния контакт с отсрещния човек. И това е без значение дали сте се запознали току що или се познавате отдавна. При стари познанства очният конктакт ви разкрива много информация за това как се чувства човека срещу вас и какво е неговото емоционално състояние в момента. При този вид общуване с непознати хора от друга страна се получава огромен обем информация за това какъв човек стои зад нас. Ето защо понякога сме склонни да си направим извода, че харесваме или не харесваме някой, когото почти не познаваме. Истината е, че всъщност ние сме получили от този човек голямо количество информация по друг канал, а именно общуване с очи.


Как да се научим да общуваме с очи правилно?

На първо място трябва да поставим някои най-общи правила. Може би първото от тях е, че докато гледаме човек в очите не трябва да си гризем ноктите или да си лапаме пръстите. Това е невъзпитано и говори лошо за нас, да не говорим, че е грубо спрямо човекът, с когото общуваме. Второто изключително важно нещо, което трябва да знаем е продължителността на очния контакт.


Колко трябва да продължи очният контакт? Очния контакт е нещо много емоционално, така че ако го използвате в прекалено голямо количество, то има голяма вероятност посланието да не бъде разбрано правилно и да преминете от приятелско усещане към чувство за заплаха към отсрещния човек. Най-малкото ако човекът срещу вас не е агресивен или лесно възбудим може да ви сметне за странни и смущаващи. Продължителността на очния контакт може да варира значително в зависимост от това колко добре познавате човека, какви са отношенията ви, какъв е вашия статус в сравнение на този с човека, към група ли поглеждате или сам човек, мъж ли е или жена, на какво разстояние сте и има ли някакви културни особености. При всички случаи, трябва да сме изключително внимателни при очния контакт с непознати хора. Ако например се качите в асансьора с непознат човек, не е прието да задържате погледа си върху него повече от секунда. По продължително задържане на погледа може да бъде възприето като враждебност (основно при мъжете), конкурентност (основно при жените) и като знак за интерес (между представители между различни полове).
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар