Движението и неговата роля при намаляването на стреса

Движението и неговата роля при намаляването на стреса
Физическата активност играе ключова роля в редуцирането на стреса и има превантивен ефект. На практика, изобщо не е необходимо да бъдете атлет или да прекарвате часове във фитнеса за да почувствате ползите от физическата активност. Всеки спорт и всяка тренировка имат свойството да размиват стреса и да изгарят гнева, напрежението и разочарованието. Практикуването на физически упражнения стимулира мозъка да отделя ендорфини, което стимулира вашето настроение и ви кара да се чувствате добре. Освен това, това е добър начин да се откъснете от ежедневните грижи и проблеми.


Докато максимална полза от спортуването ще получите ако го практикувате най-малко 30 минути, то нищо не ви спира да започнете и със съвсем леки и неангажиращи няколко минутни тренировки като за начало. Така например, 10 минутно интензивно кардио упражнение, което ускорява пулса и ви кара да се изпотите е в състояние да размие стреса и да ви зареди с повече енергия и оптимизъм. Дори и съвсем кратките физически упражнения могат да ви направят по-устойчиви на стрес. Първата стъпка към физическите упражнения е просто да станете от дивана и да се раздвижите. Ето и няколко лесни идеи и възможности:



Включете малко музика и потанцувайте няколко минути;


Вземете кучето и го разведете на разходка;


Разходете се до супермаркета;


Използвайте стълбите за да се приберете у вас, вместо асансьора;


Паркирайте колата си винаги на най-далечното възможно място и изминавайте останалия път пеш;


Направете комбина с партньор, който също да иска да се движи повече и заедно ходете на разходки или пък да спортувате;


Играйте пинг-понг или друга видео игра базирана на движение заедно с децата у дома;


Управлявайте стреса с редовни упражнения


След като веднъж добиете навика да бъдете физически по активни, опитайте се да внедрите малко спорт в ежедневния си график. Особено ефективни при разтварянето на стреса са продължителните и ритмични физически упражнения, които изискват да движите едновременно и ръцете, и краката. Вървене, тичане, плуване, танцуване, каране на колело, тай-чи и аеробика са може би най-добрите възможности.


Изберете физическа активност, която ви харесва. Така вероятността да се откажете е по-малка. Вместо да се концентрирате в мислите си докато спортувате, опитайте се да се фокусирате върху тялото и самите упражнения. Когато вложите душа сърце и ум в упражненията, те ще бъдат по-ефективни за вашето тяло и ще ви помогнат да избегнете стреса. Фокусирайте се върху дишането и усещанията които получавате по кожата докато например тичате край морето. Фокусът върху упражненията гарантира, че няма да се нараните докато спортувате.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар