Избягвайте ненужния стрес

Избягвайте ненужния стрес
Докато стресът е автоматичен отговор и реакция от страна на вашата нервна система, някои стресори възникват и нарастват във предвидими ситуации и по предвидим начин.

Такива примери могат да се дадат с моменти, в които заъснявате за работа, очаква ви важна среща с вашия шеф, предстои ви важно семейно събиране и много други подобни на изброените. Когато се справите с този тип предвидими стресори в живота, вие ще се почувствате много по-свободни и отпуснати. А начините за елиминиране на този тип стрес са два основни - или да промените нещо в самата ситуация, или да работите върху собствената си реакция. Когато решите коя опция да изберете и коя ви допада повече в конкретния сценарий, за вас ще бъде по-лесно да изберете най-правилното решение, а именно дали ситуацията трябва да бъде избегната, приета, трябва да се интегрираме към нея или да реагираме по друг начин.


Избягването на стресовите фактори


Като цяло психолозите избягват да съветват хората да избягват стресови ситуации, защото така се адаптираме към стреса и се научаваме да реагираме към него с по-малка възбудимост на нервната система и като цяло започваме да го усещаме по-малко. Прекаленото избягване на стресовите фактори може да окаже негативно влияние в нашия начин на живот и да еволюира към някакъв вид фобия. До колкото това е вярно обаче, специалистите по стрес мениджмънт съветват, че не е задължително винаги да се излагаме на стресора. Те казват, че един човек може значително да подобри качеството на живот ако избегне някои от нещата, които му причиняват стрес в ежедневието и това няма да има негативен, а тъкмо обратното - положителен и здравословен ефект. Ето и няколко примерни ситуации как да избегнем стресорите в ежедневния живот:


- Научете се да казвате “НЕ”

Добре е да познавате вашите граници и възможности, да ги уважавате и да се съобразявате с тях. Независимо дали във вашия професионален или личен живот, поемането на повече отговорности, отколкото можете да понесете е една сигурна рецепта за стрес. Научете се правилно да разграничавате нещата, които “ТРЯБВА” и които “БИХТЕ МОГЛИ” да направите. Когато е възможно кажете “НЕ” и откажете да поемате повече отговорности.

- Избягвайте хората, които ви стресират.

Ако има човек, който постоянно предизвиква стрес във вашия живот, постарайте се да ограничите времето, което прекарвате с тази личност или ако е възможно прекратете връзката.

- Поемете контрола върху вашата среда.

Ако вечерните новини ви карат да се чувствате тревожни, тогава най-доброто решение е да спрете телевизора. Ако трафика ви изнервя, минете с колата по по-дългия, но по-малко натоварен път. Ако отиването до пазара е неприятно изживяване за вас, пазарете онлайн или от друго място.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар