Стрес мениджмънт - как да променяме ситуациите

как да променяме ситуациите
Най-вероятно сте забелязали много отдавна, че в живота не всяка неприятна ситуация може да бъде избегната. За това пък в повечето случаи най-малкото имаме контролът да я променим ако не ни хареса. Когато става дума за отношенията с хората около нас, това най-често касае промяна на начина, по който комуникираме с тях. По отношение на ситуациите, това означава да променим начина си на действие в сравнение със сега. Ето някои неща, които можете да промените и така да намалите коренно количествата стрес, които циркулират във вашето ежедневие.


- Изразявайте чувствата си вместо да ги “ботилирате”

Ако някой човек понякога се държи дразнещо и неуважително с вас бъдете ясни и конкретни и обяснете на този човек по един открит и уважителен начин, че неговото отношение ви смущава. Пояснете точно кое ви дразни и ако е необходимо обяснете защо. Ако например трябва да учите за много важен изпит в понеделник, а вашият приказлив съквартирант постоянно ви ангажира и ви говори нещо или пък непрекъснато се обажда на някои по телефона, много по-добре е да реагирате на момента и да му обясните, че за вас е много важно в момента да запази тишина, тъй като ви предстои важен изпит. В повечето случаи човекът ще ви разбере вашите мисли и желания и ще ги уважи. Ако постъпите различно и си замълчите това ще предизвика у вас дразнене, което ще започне да се акумулира в отношенията между вас и ще ви предизвика стрес.


- Проявете воля за компромис.

Когато поискате от някои да промени своето поведение, трябва да сте готови да отвърнете със същото. Ако и двете страни са готови да направят малки отстъпки, то налице е чудесна възможност за постигане на баланс и срещане на интересите на двете страни някъде по средата.


- Научете се да управлявате своето време по един по-добър и оптимален за вас начин.

Някои проучвания показват, че в съвременния живот един от най-големите причинители на стрес остава незабелязан и тлее около нас, влошавайки качеството ни на живот и работа. Тук става дума за лошото управление на времето, с което разполагаме. Това е иронично, защото именно времето е нещо, с което имаме много големи възможности за конфигуриране. Ако се научите да планирате правилно и да разпределяте задълженията си във времето, скоро ще забележите, че не ви се налага да се разкъсвате между две или повече задължения едновременно и няма да ви се налага да бързате колкото сега. Това ще ви помогне да останете много по-спокойни и фокусирани.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар