Стрес мениджмънт - да предизвикаме тревожните мисли

Стрес мениджмънт
Няма съмнение - ежедневието е изпълнено със стрес. Ако и вие, както много други хора, страдате от хронична тревожност и безпокойство, вероятността е твърде голяма да приемате света като по-лошо и опасно място отколкото той всъщност е. Например, много хора с тревожност традиционно надценяват вероятността за лошо развитие на обстоятелствата, очакват винаги най-лошия възможен сценарий и възприемат всяка негативна мисъл така, сякаш тя вече е факт.


Може би също така подценявате собствената си способност да се справите с проблемите в живота, мислейки си погрешно, че ще се провалите пред всяко предизвикателство или трудност. Тези ирационални и песимистични настроения са известни като когнитивни изкривявания.


Въпреки че когнитивните изкривявания не са базирани на реалността, те не се предават лесно! Често те ни съпътстват през целия живот, ставайки понякога толкова автоматични, че дори понякога може да не им обърнете внимание. За да разчупите тези лоши мисловни модели и навици и за да спрете тревожността и безпокойството, които те носят вие трябва да тренирате мозъка си.


Започнете като идентифицирате проблемната мисъл, опитвайки се да я разгледате в колкото се може по-дребни детайли и анализирайки внимателно какво точно ви притеснява и плаши. Тогава, вместо да гледате на мисълта си че вече е факт, приемете я като една възможна хипотеза, която тествате в момента. Когато проучите и предизвикате вашите тревоги и страхове, вие ще получите една много добре балансирана перспектива. Спрете да се тревожите като попитате своята тревожна мисъл следното:

- Какво е доказателството, че тази мисъл е истинска? А какво е доказателството, че не е?

- Има ли по-позитивен и по-реалистичен начин да разгледаме ситуацията?

- Има ли вероятност това, от което съм изплашен наистина да се случи?

- Ако вероятността е ниска, какви са по-вероятните сценарии? Помага ли ми като мисля за това?

- Как ще ми помогне и как ще ми навреди това, че мисля по този въпрос?

- Какво бих казал на човек, който се тревожи от същото, от което и аз сега?


Задавайки си всички тези въпроси, вие ще разбиете вашата тревожност и стрес на малки парченца и разгледана по този начин, тревожността ще добие много по-малка сила. Този начин на мислене е като да се страхувате от тъмния таван във вашия дом, но смело да се качите горе, да включите осветлението, да отворите прозореца, да почистите праха и вехториите и да се уверите, че няма нищо страшно.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар